VIDEO Prosvjed u Splitu zbog izgradnje hotela s garažom. Ivošević: HDZ je ovo zakuhao

Foto: Index, Milan Sabic/PIXSELL

STOTINJAK stanara splitskog kotara Lučac - Manuš danas je prosvjedovalo na početku Vukovarske ulice kako bi, kako kažu, Gradskoj vlasti skrenuli pozornost na neodgovorena pitanja vezana uz gradnju garažno-poslovnog kompleksa Small Mall. Podršku stanovnicima kotara pružili su predsjednici splitskih političkih opcija poput SDP-a, Pametno za Split i Dalmaciju, HDZ-a i HGS-a. Svi zajedno su u 16 sati zaustavili promet prelazeći preko pješačkog prijelaza u najfrekventnijoj ulici grada.

Prosvjed je organizirao gradski kotar Lučac – Manuš na čelu s SDP-ovom predsjednicom Ivom Tukić, koja je poručila da ih najviše zabrinjava pitanje parkirnih mjesta u sklopu kompleksa. „Mi nemamo odgovor koliko će tu mjesta biti za hotel, za trgovački centar i poslovne prostore, a koliko će ostati za građane“, kaže Tukić i napominje da strahuju i od cijene parkinga.

Stanari: Očekivali smo gradonačelnika, svašta nam je obećao

Prosvjednici smatraju kako je neodgovorno od investitora i Grada što im nisu predstavili projekt te ih prozivaju za netransparentnost. “Očekivali smo da će nam doći gradonačelnik koji je u predizbornoj kampanji svašta obećavao, ali ga nema. Najveći je problem što ništa ne znamo. Ovdje žele graditi ogroman kompleks za koji nema mjesta. Pogoduje se privatniku, a nas se ništa ne pita“, rekao nam je stanar kotara Boris.

Prema tvrdnjama investitora, projekt predviđa gradnju hotela visoke luksuzne kategorije sa 72 sobe s pet zvjezdica. Navode da će i u užem gradskom središtu biti raspoloživo najmanje 12 poslovnih ureda visoke A kategorije i pet podzemnih garaža s 540 parkirnih mjesta u javnom korištenju. Stanari koji su na ulicama iskazali nezadovoljstvo projektom, za koji su doznali iz medija, smatraju da kvaliteta života ljudi ovog kotara više neće biti ista.

Splićanka Estera Mihajla Peruzović istaknula je kako se u blizini gradskog zemljišta na kojem će se graditi Small Mall nalazi arheološko nalazište.

“Sasvim je jasno ako imaš amfiteatar udaljen 200 metara od gradilišta da sigurno i tu ima nečega. Ne može se krenuti u gradnju prije nego što se istraži. Naravno da će se morati graditi, ne možemo obustaviti razvoj grada, no naša je dužnost da provjerimo gdje gradimo, istražimo što se tu nalazilo pa tek onda sa svim potrebnim dozvolama mogu krenuti s radom", kaže.

Dogradonačelnik Ivošević: HDZ je zakuhao cijeli problem koji datira iz 90-ih

Na prosvjed je došao i splitski zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, koji je poručio da je cijeli prosvjed pretvoren u političko prepucavanje.

„Recimo da je HDZ zakuhao cijeli ovaj problem već '96., kada datira ugovor o pravu građenja jer ovdje nije jednim potpisom omogućeno građenje. Prvo je netko GUP-om iz 90-ih predvidio građenje pa je netko GUP-om iz 2005. godine to potvrdio, a to je bio HDZ. Ma to je jedna kuhinja bez da je ova gradska uprava potpisala ijedan dokument o gradnji ovog objekta i ne može ga poništiti“, rekao je dogradonačelnik Ivošević i predbacio SDP-ovom vijećniku Davoru Matijeviću da je i njegova stranka imala prste u ovom projektu kada je 2015. godine tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao Ugovor o pravu gradnje za projekt „Manuš – Small Mall“.

Na Ivoševićeve prozivke Matijević je rekao da je Baldasar sam donio tu odluku. “Pita li se zamjenik što je s pravom građenja ako je prošlo 20 godina i nije se ništa izgradilo? Druga stvar je ugovor koji je Baldasar potpisao bez odluke Gradskog vijeća. Zato ne razumijem zašto brane investitora. Eto, i po tome je ugovor ništetan“, smatra Matijević, koji objašnjava da se nakon 20 godina od dozvole može ukinuti pravo na gradnju.

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta uzvratio je dogradonačelniku Ivoševiću: “Ovdje je riječ o jednoj netransparentnosti, građani su svoju volju iskazali. Građani traže svoje i treba ih saslušati, a ključno je vrijedi li još uvijek pravo gradnje.“ Šuta je pozvao vlast da sutra na Gradskoj sjednici u dnevni red uvrsti projekt Small Mall kako bi građani dobili potrebne informacije.

Pročitajte više