VIDEO Prosvjednici u Bordeauxu zapalili gradsku vijećnicu

Screenshot: Twitter

PROSVJEDNICI su u Bordeauxu zapalili gradsku vijećnicu. 

Podsjetimo, milijuni Francuza prosvjeduju zbog planova podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. Dan je protekao u blokadama željezničkih kolodvora, cesta i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle. Među prosvjednicima bilo je učitelja i ljudi drugih profesija koji su prekinuli rad kako bi na ulicama iskazali ogorčenje pošto je vlada progurala svoju reformu podizanja dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine.

Sukob policije i prosvjednika

U središnjem dijelu Pariza prosvjedi su općenito bili mirni, piše agencija Reuters, no manje skupine anarhista koji se nazivaju "Black Block" razbijale su izloge, uništavale ulični inventar i McDonalds.

Sukobi su se razvili kada je policija reagirala suzavcem. BFM TV citira policijski izvor koji je rekao da je 21 osoba privedena, prenosi agencija Reuters. Okupljanja su postala napeta i u drugim gradovima poput Bordeauxa, Nantesa i Rennesa, javljaju francuski mediji. 

Prema riječima sindikata CGT, na ulice je izašlo 3.5 milijuna prosvjednika u četvrtak u cijeloj Francuskoj. Policija pak tvrdi da je devetog dana mobilizacije protiv reforme bilo 1.8 milijuna ljudi. U samome Parizu je prema CGT-u bilo 800.000 prosvjednika, a ministarstvo navodi brojku 119.000. Na terenu je oko 12 tisuća policajaca, piše agencija dpa. 

Pročitajte više