OSTAVKE U SPLITU

VIDEO Puljak: Ivošević i ja dajemo ostavke, Split ide na nove izbore

Foto: Index

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević obratili su se javnosti i podnijeli ostavke. Split će na nove izbore, vjerojatno u lipnju.

Rezultat je ovo reakcija gradskih vijećnika na podizanje optužnice protiv Ivoševića. DORH ga tereti zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije.

 

Puljak je novinarima rekao da na nove izbore on i njegova dva dosadašnja zamjenika, Ivošević i Kuzmanić, idu zajedno kao pobjednički tim. Pozvao je Mihanovića i Keruma da izađu na izbore i građane da odluče žele li ići u budućnost ili prošlost, žele li red ili nered. Puljak je više puta tijekom presice kazao da vjeruje da će Ivošević svoju nevinost dokazati na sudu te je rekao kako se u njegovom slučaju radi o neprimjerenoj komunikaciji, a ne o prijetnjama.

Novinari su ga pitali je li licemjer i je li mu samo fotelja važna. Puljak kaže da mu fotelja nije važna i, da jest, da ne bi podnio ostavku.

Dalje kaže da njegova i ostavka dogradonačelnika Bojana Ivoševića ničim nisu uvjetovane ni iznuđene, već odluka da se Splićanima omogući izbor grada kakav žele, ističući da Ivošević ništa nije ukrao niti koga udario te da se zbog neprimjerenog komuniciranja ne ide u zatvor.

"Ovo nije iznuđena ostavka, gradonačelnik je praktički nesmjenjiv, ja sam mogao odabrati do kraja godine da budem gradonačelnik, da ne prođe proračun, pa idu izbori za Gradsko vijeće nakon toga, a na to smo možda i navikli u hrvatskoj politici", izjavio je Puljak.

"Nisam takav čovjek i takav političar, takvom se politikom ne želim baviti", naglasio je i dodao kako takvom odlukom želi građanima Splita dati mogućnost da izaberu kakav grad žele.

"Ja se svojih građana ne bojim, ne želim biti gradonačelnik koji nema podršku svojih građana, siguran sam da je imamo i sada i da ćemo je imati u budućnosti", rekao je Puljak.

Tekstualni prijenos press-konferencije

Govori Puljak:

Danas smo ovdje da vam priopćimo odluku. Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavku, Split ide na nove izbore.

Ivošević nije teret.

Ostavke ćemo riješiti sljedeći tjedan.

U nove izbore idemo zajedno kao tim, kao pobjednički tim.

Ovo nije uvjetna ostavka. Sve političke opcije se slažu da se raspusti vlast. Split ide na nove izbore, na referendum o budućnosti i prošlosti. Pozivam Mihanovića i Keruma da izađu na ovaj megdan i neka građani pokažu kakav Split žele.

SLIJEDE PITANJA NOVINARA

Jeste li sami sebi uskočili u usta?

Ovo nije iznuđena ostavka. Ja sam mogao odabrati da do kraja godine budem gradonačelnik, pa da idu novi izbori kad ne prođe proračun. Ova je odluka moja, ja se svojih građana ne bojim.

Jeste li Vi politički licemjer?

Mi dajemo ostavku i idemo na izbore da bi građani odlučili kakav Split žele. Mi smo se uvijek zalagali za mir i red. Ja se uvijek tu vratim, što je istina, a što nije istina? Je li istina da je dogradonačelnik životno prijetio novinarki? Nije istina. Je li istina da se neprimjereno ponašao? Da.

Kao što sam rekao, zamjenik nije ukrao, ni lagao, ni prevario, ni životno prijetio. On je neprimjereno komunicirao. To nije za zatvor.

Dok se važe svaka kuna koju će grad potrošiti, Vi idete na izbore, je li Vam neugodno?

Mi želimo da ti troškovi budu minimalni. Nekad je bolje napraviti te minimalne troškove i da građani izaberu što žele.

Vi mislite da će građani odabrati čovjeka s optužnicom?

Mi želimo da građani potvrde smjer koji smo mi zacrtali. Smjer budućnosti. Nama fotelje nisu bitne. Da jesu, mogao sam ostati gradonačelnik.

Mislite li da imate podršku građana?

Ja imam povjerenje u građane da će me podržati.

Što je po Vama utvrđivanje činjenica?

Ne mogu komentirati optužnicu.

Ako Vam nije bitna fotelja, zašto se opet kandidirate?

Zato što želim dati građanima da izaberu što žele, red ili nered, prošlost ili budućnost... Ne želimo politiku kompromisa da se zadrže fotelje.

Jeste li u ovo kratko vrijeme proveli anketu da vidite kako stojite među građanima?

Ovu odluku nismo donijeli preko koljena ni preko noći. Sve aspekte ove odluke smo prošli. Mislim da ona pokazuje kakvi smo mi ljudi.

Hoće li zamjenik Kuzmanić ostati u Vašem timu?

Nas trojica idemo zajedno kao tim na izbore.

Hoćete li Vi preko njega voditi grad?

Grad će voditi povjerenik s ovlastima koje ima.

Izbori bi trebali biti u lipnju, mi želimo da svi izbori budu u isto vrijeme, i za gradonačelnika, i kotarski, i za vijeće.

Projekti u Splitu će se nastaviti.

Mi mislimo da je bolje da zamjenik Kuzmanić bude povjerenik jer zna što se događa i on zna kako treba grad funkcionirati.

SADA ODGOVARA IVOŠEVIĆ

 

Što će se promijeniti u tri mjeseca?

Legitimitet.

Ja je neću komentirati, to je pravni postupak u kojem ću dokazati svoju nevinost. Svi možete izaći pred naše građane i pitati ih za mišljenje.

Jeste li razmišljali sami dati ostavku?

Da dam ostavku? Nisam shvatio, zbog čega?

Mi smo spremni obavljati svoj posao odgovorno. Drugi su ti koji su komentirali cijelu situaciju. Mislim da je odgovorno od nas da prekinemo raspravu i stavimo pred građane odluku treba li nastaviti u ovom smjeru ili treba promijeniti vlast.

Ako se situacija nastavi nakon izbora, ako ne bude bila izabrana nova vlast, što onda?

Ja ne mogu predviđati što će biti, ja vjerujem da neće biti problema.

Je li Vam optužnica uteg?

Mislim da ste Vi pričali više s građanima nego ja pa znate odgovor.

Ostavite građane, je li Vama uteg?

Meni osobno nije uteg.

Ako budete oslobođeni, daje li Vam to legitimitet da vičete na novinare?

Naravno da ne. Meni je kasno možda došlo do glave da moram ostaviti obrasce s kave. Učim kvalitetno komunicirati. I vjerujem da ću naučiti.

Tko plaća Vašu edukaciju?

Ja. Nije bitno koliko jer to ide iz mog džepa.

PULJAK NASTAVLJA ODGOVARATI NA PITANJA

Predložit ćemo svim akterima da se raspusti Gradsko cvijeće i održi sjednica Gradskog vijeća i donese odluka o izborima. Izbori bi mogli biti već u lipnju. Pozivam i Mihanovića i Keruma da izađu. Siguran sam da će građani Splita opet odabrati izlazak iz ere osobnih interesa. Mi smo zavrnuli špine mnogima i zato nas napadaju.

Jeste li Vi ogorčeni na splitske novinare?

Ja nisam ogorčen ni na koga. Doduše, kad bih bio, to su oni političari koji su doveli našu Hrvatsku do toga da bude jedna od najgorih u Europi. Mi mislimo da svi ljudi u ovom gradu koji pošteno rade svoj posao trebaju raditi.

Šaljete li Vi poruku da ne vjerujete institucijama?

Ova država i ovaj grad su dosad bili taoci političara koji su se brinuli samo za sebe. Mi želimo slobodan grad i mi zato ponovo pitamo građane žele li s nama ići smjerom koji smo utrli.

Vjerujete li u institucije?

Ja vjerujem da će Ivošević svoju nevinost dokazati na sudu. On nije životno prijetio novinarki.

Bojite li se Keruma i Mihanovića?

Da se bojim, ne bih izlazio na izbore. Ja ih pozivam da izađu!

Očekujete li da Vas podrže svi partneri?

Očekujem podršku svih oni koji žele ići u našem smjeru. Mi smo zadovoljni svojim partnerima. Otkad smo izbacili SDP iz koalicije, sve je mirnije i mi smo s partnerima imali dobru suradnju.

Niste li uprskali odnos s partnerima?

Mi smo s partnerima razgovarali i dali im do znanja da je ovo odluka koja se ne donosi preko noći. Trebalo nam je nekoliko dana da razmislimo. Ne znam je li se dosad dogodilo da je jedan gradonačelnik dao dobrovoljno ostavku.

Iz Mosta kažu da je najavljen neki sastanak, da ne znaju ništa, a Vi kažete da ste razgovarali?

Mi ćemo s partnerima razgovarati.

Vidite li Vi promjene u ponašanju kod Ivoševića?

Vidite li Vi? Moj zaključak je da je njegov izričaj ok.

Foto: Index

Pročitajte više