VIDEO Pametno i partneri održali performans, traže da se ukinu nameti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KOALICIJA Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus izvela je danas na Markovom trgu performans pod nazivom "Ljeto na Markovom trgu". Ovom predstavom željeli su poručiti da traže ukidanje nameta i poreza koji bi omogućili dodatni razvoj gospodarstva.

“Kao čovjek koji je na čelu Svete Nedelje mogu vam govoriti uvijek da je manje više. Mi smo kroz svoj primjer dokazali da kad ukinete namete, možete još bolje razvijati gospodarstvo, ali i ostale grane”, rekao je Dario Zurovec.

Puljak: Za ukidanje obaveze plaćanja članarine turističkim zajednicama

Marijana Puljak objasnila je kako se turizmom danas bavi veliki dio građana te da je ova grana važan dio Hrvatske.

“Zbog svjetske krize, sada smo svi u problemima. Hrvatska je ovu krizu dočekala najmanje gospodarski spremna od svih europskih zemalja. Naše gospodarstvo opterećeno je mnogim poreznim i parafiskalnim nametima. Jedan od tih nameta je i obavezno plaćanje članarine turističkim zajednicama”, rekla je Puljak te objasnila da po trenutnom zakonu tu obaveznu članarinu plaća veliki broj subjekata, od kojih mnogi nemaju veze s turizmom. Ova koalicija, kako je rekla, predlaže ukidanje tog nameta.

Puljak najavila i racionalizaciju turističkih zajednica

Pritom će, dodala je, racionalizirati mrežu turističkih zajednica i uskladiti je s novim teritorijalnim ustrojem od 5 regija i 100-tinjak urbanih centara koji koalicija predlaže. Puljak je istaknula i da je turističke zajednice potrebno modernizirati kroz potpunu digitaliziraju te ponuditi veći opseg usluga i uvesti konkurenciju.

Ivan Gulam: Mi predlažemo ukidanje poreza na potrošnju 

Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac, rekao je kako predlažu i ukidanje poreza na potrošnju koji plaćaju ugostitelji.

„To je neka vrsta 'poreza na porez' koji plaćaju ugostitelji, na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima. Njegovim ukidanjem pomoći ćemo ugostiteljima, radnicima, a i svim građanima, posebno u doba ove krize“, kazao je Gulam.

“Mi predlažemo da se taj porez u potpunosti ukine”, rekao je Gulam te dodao da je to porez na porez.

Rekao je i kako su neke općine u kontinentalnom dijelu Hrvatske taj porez već ukinule. 

“Kao jedna obalna općina bit ćemo među prvima koji ćemo to napraviti”, rekao je Gulam.

Gulam: Ova dva nameta čine tek mali dio ukupnog broja nameta

Gulam je podsjetio da ova dva nameta čine tek mali dio ukupnog broja nameta koje je nužno ukinuti da bi gospodarstvo doživjelo revoluciju. “Spremni smo za takve poteze, jer smatramo da je to jedini način da Hrvatska postane bogata i prosperitetna zemlja, u kojoj će biti bolje svim njenim građanima. Uvijek naglašavamo da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna zemlja, a što bude bogatija, bit će i socijalnija te će moći više pomagati građanima kojima je pomoć potrebna“, naglasio je Gulam.

Zurovec: Osmislili smo ozbiljan program za oporavak gospodarstva

Nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec poručio je da su gradonačelnici gradova i načelnici općina koji čine dio ove koalicije već krenuli navedenim smjerom i tako pokazali da su stvarne promjene zaista moguće. “Porez na potrošnju već smo ukinuli u Svetoj Nedelji i to se pokazalo kao odličan potez. Osmislili smo ozbiljan program za oporavak gospodarstva, kroz koji ćemo razvijati  turizam, ali i ostale dijelove industrije i gospodarstva. Tako ćemo povećati ukupan BDP i istovremeno razvijati turizam kao važan dio gospodarstva za mnogo građana naše zemlje“, zaključio je Zurovec.

Pročitajte više