VIDEO Putinov propagandist: Treba vratiti smrtnu kaznu za izdajnike i dezertere

Screenshot: Twitter

VLADIMIR Solovjov, propagandist i istaknuti saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u svojoj radijskoj emisiji Puni kontakt pozvao je vlasti na ponovno uvođenje smrtne kazne u Rusiji za sve izdajnike osumnjičene za sabotažu i vojnike koji bježe s bojišta. 

"Smatram da treba odbaciti moratorij na smrtnu kaznu i uvesti članke koji dopuštaju strijeljanje izdajnika i njihovih suučesnika, terorista i njihovih pomagača, sponzora i financijera, uključujući i strijeljanje dezertera koji su napustili borbeni poredak i izdali svoje suborce", izjavio je Solovjov. 

Rusija je stavila moratorij na smrtnu kaznu 1996. godine tijekom procesa pristupanja Vijeću Europe. Dan nakon početka invazije, 25. veljače, Vijeće Europe suspendiralo je rusko članstvo, a od 16. rujna Rusija više nije članica Europske konvencije o ljudskim pravima, piše News Week.

Medvedev već zatražio povratak smrtne kazne

Ovo nije prvi takav zahtjev jer je prošlog tjedna bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev također podržao ponovno uvođenje smrtne kazne u Rusiji. To je iznio kao reakciju na slučaj u kojem su četvorica studenata koji se protive ratu u Ukrajini sabotirala željeznice.

Četvorica studenata, u dobi između 17 i 18 godina, uhićena su u Ufi, glavnom i najvećem gradu republike Baškortostan. Optuženi su za organiziranje terorističkog čina, izvijestio je državni list Kommersant citirajući priopćenje okružnog suda.

Sudski dokumenti navode kako su tinejdžeri pokušali najmanje pet puta oštetiti željezničku električnu opremu u znak prosvjeda protiv sukoba. Studenti su se nadali da će tako destabilizirati rad baškortostanskih vlasti usred rata. Medvedev je optužene studente nazvao čudovištima te je podsjetio da su tijekom Drugog svjetskog rata diverzanti strijeljani.

"Možemo prevladati moratorij na smrtnu kaznu, ako je potrebno, u okviru sadašnjeg Ustava. To je stvar izbora sredstava za zaštitu interesa našeg naroda, države i društva", naglasio je Medvedev. Zaključio je kako izdajice koje počine zločin tijekom rata nemaju pravo na život.

Brojni slučajevi dezerterstva

Posljednjih je dana sve više izvješća o bijegu mobiliziranih ruskih vojnika i njihovih časnika s prve crte bojišnice u Ukrajini. Elena Solodovnikova, majka mobiliziranog vojnika, za Siberia.Realii ispričala je kako se njezin sin s još četvoricom muškaraca skrivao u šumi. 

Verstka, neovisna ruska novinska agencija, podijelila je priču ruskog vojnika koji je preživio granatiranje ukrajinskih snaga u blizini Makijivke u regiji Luhansk. Vojnik je otkrio da su zapovjednici njegove jedinice pobjegli s prve crte 2. studenoga, a njemu i njegovim suborcima naređeno je da kopaju rovove i čuvaju obrambeni položaj.

Pročitajte više