Video - Rijedak prirodni fenomen: Vatreni tornado pogodio Brazil



VATRENI tornado, rijetki prirodni fenomen vertikalnog vrtloga zraka koji vatru tijekom požara podiže uvis, zabilježen je na sjeverozapadu Brazila, u pokrajini Sao Paulo.

Brazil su posljednjih tjedana pogodile katastrofalne suše i visoke temperature, kiša nije pala već tri mjeseca, a postotak vlage u zraku pala je na svega 17-ak posto, što je jednako količini vlage u zraku uobičajenoj u Sahari, donoseći veliko zagađenje zraka u gradovima. Vlasti pokrajine Sao Paulo farmerima su strogo zabranile tradicionalno paljenje polja šećerne trske kako se požari ne bi proširili.

No jedan takav požar koji je harao uz glavnu prometnicu kod grada Aracatuba, prouzročio je vatreni tornado, u nekim dijelovima svijeta nazvan i "vatreni vrag", koji je zaustavio promet cestom, prenosi Sky News. Tornado je trajao tek koji časak i nestao je jednako brzo kako se i pojavio.

Vatreni tornado vrlo je rijetki prirodni fenomen koji ovisi o poklapanju određenih temperatura zraka i smjera vjetra koji će vatreni stup podići u visinu. Jedan takav tornado je 1923. godine, potaknut jakim potresom, poharao drvenim kućama napučeno središte Tokija, pobivši u samo nekoliko minuta 38.000 osoba.

Pročitajte više