VIDEO Rusija testirala novi sustav protuzračne obrane: "Meta je pogođena"

Screenshot: YouTube

RUSIJA je objavila da je uspješno testirala svoj novi sustav protuzračne obrane S-500, prenosi AFP i dodaje da je Moskva posljednjih godina zbog napetosti s NATO savezom razvila nova oružja.

"Raketni sustav najnovije generacije S-500 na poligonu Kapustin Jar izvršio je testno borbeno gađanje kako bi oborio balistički projektil velike brzine", priopćilo je ministarstvo obrane.

"Meta je pogođena", dodaje se u priopćenju ruske vojske koja je prvi put objavila slike proturaketnog sustava S-500 u akciji.

 

Kada se završe sva probna testiranja, S-500 će biti raspoređen u Moskovskoj regiji, kao dio vojne jedinice za protuzračnu obranu.
Rusija tvrdi da sustavu S-500, maksimalnog dometa od 600 kilometara, "nema premca u svijetu". Taj će sustav zamijeniti i dalje vrlo sofisticiran sustav S-400, koji je Rusija prodala nekim zemljama, uključujući i Tursku, koja je članica NATO-a.
Početkom srpnja je zapovjednik ruskih zračnih snaga Sergej Surovikin rekao da S-500 "može uništiti rakete srednjeg dometa i, ako bude potrebno, interkontinentalne projektile na njihovom posljednjem dijelu putanje, a također i hipersonične projektile".

Rusija testira sve više oružja

Rusija je također jučer objavila da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja, za koji predsjednik Vladimir Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, te da je letio brzinom sedam puta većom od zvuka i udario u 350 kilometara udaljenu metu na zemlji na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Putin bi danas trebao posjetiti i sajam zrakoplovne tehnike MASK-21, nedaleko od Moskve, na kojem će biti predstavljen novi ruski nevidljivi lovac.

Radi se o jednomotornom borbenom zrakoplovu proizvođača Suhoj, naziva Šah-mat.

Pročitajte više