Ruski plaćenik ubio čovjeka u Južnoj Osetiji. Wagner: Branio je prolaznike od uvreda

Screenshot

Plaćenik ruskog Wagnera Georgij Siukaev (34), koji je u Južnoj Osetiji pritvoren zbog ubojstva Soslana Valijeva, "stao je u zaštitu prolaznika" koje je ubijeni navodno maltretirao, objavila je tiskovna služba Jevgenija Prigožina, vlasnika Wagnera.

Iz priopćenja proizlazi da je ubijeni Valiev 17. travnja navodno "zlostavljao sve prolaznike, grubo vrijeđao i govorio nepristojnim riječima". Putnici iz jednog automobila zamolili su plaćenika Siukaeva, koji je tuda prolazio, da se zauzme za njih, a nakon sukoba plaćenik je izbo Valijeva nožem, od čega je on i preminuo, priopćio je Wagner.

Wagner objavio snimku

Wagner je kao dokaz svojih tvrdnji objavio i snimku ulične kamere. Na snimci se vidi da je Valijev stajao pored suvozača u jednom od automobila kada je prema njemu krenuo muškarac u vojnoj uniformi skrivajući nož u ruci. Valijev je odmah pokušao otići, ali u tom trenutku je napadnut.

>> UPOZORAVAMO VAS DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA

Ranije je Prigožin rekao da Wagner razjašnjava tko je i zašto ubio Siukaeva. Istodobno je naglasio da su se ponovljeni zločini među plaćenicima smanjili 10 puta, na 0.32%. Nije rekao na koje razdoblje se to odnosi ni na čemu se temelje ti podaci.

Regrutiran iz kolonije, bio zatvoren zbog ubojstva

Siukaev se nedavno vratio iz rata u Ukrajini, u kojem je sudjelovao kao dio Wagnera. Regrutiran je u kažnjeničkoj koloniji, gdje je završio nakon ubojstva vojnika 2014. u Donbasu. Siukaev je tamo navodno otišao kao dragovoljac.

Predsjednik samoproglašene republike Južne Osetije Alan Gagloev zatražio je da se počinitelja udalji s teritorija i rekao da se radi o "rezonantnom slučaju".

Bivši čelnik Južne Osetije Eduard Kokojti rekao je da je ubijeni Valijev bio ljubazan i bezopasan tip, kojeg su svi, uz rijetke iznimke, voljeli.

Pročitajte više