VIDEO Ruski vojnici snimili poruku: Zaplijenili su nam dokumente i odveli nas

Screenshot: Twitter

SKUPINA mobiliziranih ruskih vojnika, koja se trenutno nalazi u Ukrajini, objavila je video u kojem se žali na neplaćanje i izostanak adekvatnog vodstva. Ovo je samo jedan od brojnih videozapisa nezadovoljnih ruskih vojnika otkako je Moskva u veljači prošle godine pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu. Ruske snage se najčešće žale na nedostatnu opremu i obuku te lošu zapovjednu strukturu.

Najnovija snimka je prvi put podijeljena na Telegram kanalu neovisne novinske kuće Astre. Snimka prikazuje mobilizirane vojnike iz Moskovske i Ivanovske oblasti koji iznose niz pritužbi, uključujući i da uopće ne znaju koja je njihova točna lokacija, prenosi Newsweek

"Mnogi od nas nisu borbeno sposobni"

Njihove obitelji su za Astru potvrdile da su vojnici prevezeni blizu granice s Ukrajinom radi obuke i daljnjeg prebacivanja u lokalnu vojnu jedinicu. Međutim, jedan od pripadnika 201. motostreljačke brigade na snimci tvrdi kako im nije izdana nikakva vojna zapovijed i da nisu bili u pratnji časnika. 

Požalio se da su im dokumenti zaplijenjeni u Rostovu prije nego što su teretnim zrakoplovom odvezeni u Luhansku oblast u Ukrajini. Ispričao je kako vojnici ne znaju gdje su, kojim postrojbama pripadaju, tko su im časnici i koji su im sljedeći koraci.

"Mnogi od nas nisu borbeno sposobni. Postrojbe nisu u stanju izvršiti borbene zadaće. Mnogima je potrebna medicinska pomoć koja se ne može pružiti u uvjetima na terenu. Također bismo željeli dobiti svoje dokumente s pečatima i službenim imenima kako bismo znali gdje smo, s kim smo vezani i koje funkcije obavljamo", istaknuo je. 

"Ne znamo kamo idemo"

"Nemamo pojma gdje smo, osim da smo u Luhanskoj oblasti. Mi nismo na platnoj listi ministarstva obrane", nastavio je. Vojnici su također rekli kako nisu dobili obećane plaće i godišnji odmor, a navode da su ozlijeđene vojnike vraćali na bojišnicu. 

"Ne znamo kamo idemo budući da nemamo predstavnike", rekao je muškarac u snimci koju je podijelio War Translated na Twitteru. Astra je također izvijestila da je među skupinom prevezenom u Ukrajinu iz Rostova bilo oko 170 ljudi koji su bili "prisiljeni potpisati ugovore s privatnom vojnom kompanijom Wagner".

 

Pročitajte više