VIDEO Šef splitske policije: Žao mi je što smo upotrijebili silu, ali morali smo

Screenshot: Index

U SPLITU je sinoć došlo do huliganskih nereda Torcide nakon poraza Hajduka od Dinama. Policija je na presici objavila detalje.

Načelnik policije o neredima navijača

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 4. travnja 2024.

Policija je objavila da su nerede suzbili u sat i pol.

"Radi se o jednoj organiziranoj intervenciji policije koja je provedena na način da su oni koji su provocirali i pokrenuli kaos na stadionu jednom intervencijom vraćeni na sjevernu tribinu i da je pravim i profesionalnim postupanjem policije u gradu došlo do smirivanja nekih sat, sat i pol nakon utakmice. Žao nam je što smo morali primijeniti sredstva koja su nam na raspolaganju, no prijetnja koja je nastala, napadi koji su prijetili su uvjetovali postavljanje policijskih službenika, kretanje policijskih kordona, uporabu policijskog helikoptera i sve tehnike kojima ste svjedočili i koje su sinoć potvrdile da i tako zahtjevne zadaće možemo odraditi na kvalitetan i dobar način", rekao je načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić.

Kazao je kako je policija upotrijebila policijsku taktiku i da se postavila pred skupinu koja evidentno kreće u napad na gostujuću navijačku skupinu.

"Svjedočili ste kontroliranom kretanju policijskih postrojba na stadionu Poljud, svjedočili ste organiziranim i ograničenim intervencijama na području grada koje su indicirane i ograničene samo na uspostavljanje javnog reda. Svjedočili ste organiziranom i profesionalnom postupanju hrvatske policije", rekao je. 

Kazao je kako ocjenjuje da je policijska taktika bila dobra i uspješna te da je bilo angažirano dovoljno policijskih snaga i opreme. 

"Dvije osobe sa zapadne tribine privedene su zbog gađanja policije i gostujućih navijača. Upotrijebljena su sredstva prisile, osobama se ništa nije dogodilo, nemaju nikakvih ozljeda", rekao je Marendić o incidentu na zapadnoj tribini Poljuda.

Ozlijeđeno 14 policajaca, dva teško. Jednom slomljen kuk, drugom opečena glava"

Kaže da to nije slučaj s policajcima kojih je dosta ozlijeđeno.

"Ozlijeđeno je 14 policijskih službenika, od kojih neki imaju teže ozljede. Imamo jednog policijskog službenika koji ima frakturu kuka, imamo jednog koji ima ozbiljne ozljede vrata i glave nastale usred djelovanja upaljenom bengalkom koja mu je prislonjena. 12 ima lakše ozljede nastale uslijed kretanja i postupanja te izravnog kontakta", kaže. 

O najteže ozlijeđenom policajcu kaže: "U bolnici je od sinoć, kolege su s njim u kontaktu. Osobno se nisam čuo s njim, obići ću ga kad se stvori prostor jer je zaista puno posla. U sigurnim je rukama KBC-a Split i ponovno zahvaljujem na iznimnoj skrbi i policajcima i navijačima koji su trebali medicinsku pomoć."

"Mogu decidirano kazati kako nije bilo prekomjerne primjene sredstava prisile", rekao je. 

"Prije i nakon utakmice su privedena 54 navijača, dio njih je odmah pušten kući", kaže načelnik Marendić.

"Za dio koji je sudjelovao u neredima nakon sučevog zvižduka ćemo provesti kriminalističko istraživanje", kazao je i dodao da će to potrajati duže od 24 sata. 

Kazao je da je na policiju organizirana skupina huligana Torcide bacila preko 500 stolaca na stadionu, palete, bačve te da su na policajce gurani zapaljeni kontejneri.

Dodao je da je i policija više od 15 minuta trpjela napad sa sjeverne tribine Poljuda bez da je uzvratila. 

Na kraju je rekao da vjeruje da će i druge institucije grada i države koji se bave Splitom i žele da to bude grad ugodnog življenja znati odgovoriti na ovu pojavu. 

Pročitajte više