VIDEO Seljaci bijesni nakon sastanka. Najavljuju blokade autocesta

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Završen je sastanak između seljaka i ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Nije postignut dogovor. Glavni zahtjev seljaka je bio omogućavanje svinjokolja za osobne potrebe i to nije ispunjeno. Seljaci su nakon sastanka održali presicu, a prije njih se novinarima obratila ministrica. 

Presica seljaka

 

"To je bio jedan običan kokošinjac", rekao je predstavnik seljaka Tomislav Pokrovac u sastanku. "Neki su nam se na sastanku počeli smijati i na neki način nas i vrijeđati. To nije u redu", dodao je. 

Kaže kako inzistiraju da se dozvoli kolinje. 

"Mi moramo spasiti naše blago i našu egzistenciju", rekao je.

"Mislim da ministarstvo nema razboritosti. Tražimo da se kolinje održi. Ako je to problem, onda ne znamo", kaže.

"Struka ne zna što da napravi. Ne znaju tko im glavu nosi", veli Pokrovac. 

Rekao je da će na pitanje što će dalje biti s prosvjedima moći odgovoriti kada se on i drugi predstavnici vrate na teren i razgovaraju sa svojim kolegama na blokadama. 

"Naravno da ćemo ići sa svinjokoljom. Pa šta ti treba više. Borit ćemo se na dva fronta, na cesti i u našim OPG-ovima", odgovorio je na novinarsko pitanje. 

Pokrovac pozvao ljude na neposluh, najavio blokade svih graničnih prijelaza, autocesta, pruga...

"Ajmo imati neki svoj slavonski inat i suprotstaviti se. Pozivam i sve druge. Ljudi, probudite se ili nas neće biti. Pozivam ljude na neposluh", rekao je. "Ovdje se više ne radi ni o tradiciji, nego o opstanku. Ovo je nacionalni problem. Ovo se mora riješiti pod hitno jer neće biti dobro", dodao je. 

"Nećemo moći zaustaviti nekoga ako krene u blokadu svih graničnih prijelaza, autocesta, pružnih prijelaza. Mi ćemo tu biti nemoćni jednostavno", kazao je pa odmah dodao: "Ja sada pokazujem, odmah neka sada tu dođe policija i neka me sveže. Mene će spriječiti, ali će napraviti još veći bunt među ljudima."

"Mi smo došli razgovarati o problemima, o našim zahtjevima, a tamo je bilo 70 ljudi, nekakve prezentacije", rekao je drugi predstavnik.

"Agroproteinka vozi svinje tako da im curi krv, tamo se bolest proširila", rekao je Pokrovac o firmi ministra Gordana Grlića Radmana. 

"Nadali smo se nekom dogovoru, a oni nas ismijavaju, kao da smo došli u cirkus neki", rekao je još drugi predstavnik seljaka. 

Presica ministrice

Gotov je sastanak Stožera za obranu htvatskog sela i ministrice Marije Vučković. Predstavnici ministarstva drže presicu

Posted by Index Vijesti on Thursday, November 30, 2023

Ministrica potvrđuje da je veći dio predstavnika seljaka nezadovoljan. Kaže da su tražili promptno odobravanje klanja na gospodarstvima za osobne potrebe, a da im je ona kazala da se to promptno ne može omogućiti. "Virus je tu", rekla je. 

Rekla je da se razgovaralo o rješavanju situacije teških svinja s kojima sad svinjogojci ne mogu ništa te s upoznavanjem seljaka kakvu sve pomoć mogu dobiti od ministarstva. 

"Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise", rekla je. 

"Ja se nadam da će prekinuti s tim prosvjedom jer za to nemaju ozbiljan razlog", dodala je. 

"Ja sam zadovoljna sastankom, nikad ne treba odustati od objašnjavanja što je istina", rekla je. 

Novinarima se obratio i Antun Golubović, svinjogojac koji čitavo vrijeme razgovara s ministarstvom, zbog čega su ga prosvjednici prozvali izdajnikom i grafitima mu išarali ulicu. 

Kaže kako su prosvjednici trebali biti za stolom cijelo vrijeme. 

Na pitanje hoće li iz Stožera za obranu hrvatskog sela i dalje prosvjedovati, rekao je: "Nama nisu ništa rekli. Digli su se sa sastanka."

 

Novinari su pušteni u zgradu uoči presice ministarstva, a predstavnici seljaka su izašli iz zgrade i navodno više ne mogu ući, premda su željeli biti prisutni na presici. 

Jedan čovjek, koji nije bio među predstavnicima na sastanku, nego je bio u njihovoj pratnji, uspio je ući u zgradu i završio u prostoriji u kojoj novinari čekaju presicu. U jednom trenutku je počeo prenositi uživo pa su ga zaštitari izbacili iz zgrade. 

Pročitajte više