VIDEO Sirijska al Kaida preuzela odgovornost za bombaški napad, tvrde da su meta bili Iranci

Screenshot: Youtube

SIRIJSKI savez islamističkih džihadističkih skupina poznat kao Tahrir al Šam preuzeo je u nedjelju odgovornost za dvostruki samoubilački napad u prijestolnici Damasku u kojemu je ubijeno više od 70 ljudi, a ranjeni su deseci.

>> U jednom od najkrvavijih napada u Damasku u šest godina rata ubijeno najmanje 46 ljudi

Savez u kojem vodeću ulogu ima bivša al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, priopćila da su meta bile "iranske milicije" i provladine milicije u znak odmazde zbog uloge Irana u pružanju potpore "tiranskoj vlasti" sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojeg smatra odgovornim za "ubijanje i raseljavanje" Sirijaca.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava, u dvostrukom terorističkom napadu u Starome gradu Damaska u subotu su ubijene najmanje 74 osobe, većinom irački šijitski hodočasnici, u jednom od najkrvavijih bombaških napada u Damasku u šest godina rata. Iračke vlasti priopćile su da je ubijeno 40 njihovih državljana.

Osim 45 hodočasnika, ubijeno je 11 prolaznika i 20 pripadnika pro-režimskih milicija, a među ubijenima je i osmero djece, prenosi Guardian. Rami Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a, naveo je kako je auto-bomba detonirana kad je autobus s hodočasnicima prolazio kroz četvrt starog grada Bab al-Sagir.

Šijitska svetišta i hodočasnici redovita su meta sunitskih terorista Islamske države i al-Kaide, kako u Siriji, tako i u Iraku i drugim muslimanskim zemljama.

Pročitajte više