VIDEO Snimka koja je zabrinula Italiju: "Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924."

Screenshot: X

Talijanski oporbeni čelnici pozvali su desničarsku vladu Giorgie Meloni da zabrani neofašističke skupine nakon što se pojavila snimka na kojoj stotine muškaraca fašistički pozdravljaju tijekom događaja u Rimu. Mnoštvo se okupilo ispred bivšeg sjedišta Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata, koja je na kraju prerasla u stranku Braća Italije, čija je članica i Meloni. 

Godišnjim okupljanjem u istočnom dijelu grada jučer je obilježena 46. godišnjica ubojstva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke. Na snimci koja se masovno dijeli na internetu muškarci stoje u redovima pozdravljajući ukočenih ruku i tri puta uzvikujući "prisutni". 

"Za sve poginule suborce", tada uzvikuje jedan od okupljenih, a Guardian piše da se radi o tipičnom pokliču neofašista. "Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924. Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u ustavu", napisala je Elly Schlein, čelnica Demokratske stranke.

Meloni se distancirala od fašizma

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Akcija, složio se: "Ovo je neprihvatljiva sramota u europskoj demokraciji." Fašistički režim Benita Mussolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u listopadu 1922., a u travnju 1924. osigurao je veliku pobjedu na općim izborima prije nego što je ugasio talijanski višestranački sustav.

Reorganizacija Mussolinijeve fašističke stranke bila je zabranjena talijanskim poslijeratnim ustavom, koji je također zabranjivao iskazivanje fašističke ideologije i propagande. Međutim, neofašističke skupine kao što je MSI, koju je utemeljio Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu korištenjem drugog imena i tvrdeći da su nove političke snage. 

Braća Italije, stranka talijanske premijerke, politički su potomak MSI-ja. Tijekom svoje izborne kampanje Meloni je pokušala distancirati svoju stranku od njezinih neofašističkih korijena, rekavši da je prije nekoliko desetljeća poslala "fašizam u povijest".

Nitko nije odgovarao za smrt trojice tinejdžera

Danas je Fabio Rampelli, član Braće Italije i potpredsjednik donjeg doma, poručio da je stranka "svjetlosnim godinama daleko" od neofašizma. Istaknuo je da, iako se Braća Italije nisu odrekla "sjećanja na tri dječaka barbarski ubijena prije 46 godina", "ne sudjeluju u takvoj vrsti demonstracija". 

"To nije naš stil, to nije naša filozofija", dodao je Rampelli. Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji predvodi stranku Forza Italia, smatra da svako slavljenje diktature treba osuditi. Lokalne i regionalne vlasti dopuštaju godišnju komemoraciju ubojstava u Acca Larentiji.

Dvojicu članova omladinskog krila MSI-ja navodno su ubili ljevičarski militanti 7. siječnja 1978. Trećeg je kasnije istog dana ubila policija nakon što je izbila pobuna. Svi su bili tinejdžeri. Za njihova ubojstva nitko nije osuđen. Slična komemoracija održava se u Milanu svakog travnja u znak sjećanja na neofašističkog militanta koji je tamo ubijen.

Pročitajte više