VIDEO Stotine uhićenih u Rusiji, policija mlati prosvjednike protiv mobilizacije

Foto: EPA

STOTINE ljudi uhićene su diljem Rusije na današnjim prosvjedima protiv mobilizacije, koju je 21. rujna proglasio Putin.

Prema OVD-Info, nevladinoj skupini, uhićene su 724 osobe u 32 grada u kojima se prosvjedovalo. Riječ je o neprijavljenim prosvjedima s obzirom na to da Rusija zabranjuje kritiku rata u Ukrajini, koju vlasti još uvijek zovu "specijalna vojna operacija".

Današnja uhićenja samo su nastavak privođenja posljednjih dana, kad je uhićeno preko 1000 prosvjednika. I danas je policija bila nasilna prema prosvjednicima.

U Moskvi je novinska agencija AFP izvijestila da je svjedočila jednoj situaciji u kojoj je prosvjednica vikala "mi nismo topovsko meso" dok su je odvodili policajci. A u Sankt-Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji, jedan je čovjek rekao novinarima: "Ne želim ići u rat za Putina."

Putin potpisao novi zakon

Sedamdesetogodišnja Natalija Dubova izjavila je za AFP da se protivila ratu i priznala da se "boji za mlade ljude" koji će biti poslani na front.

Neki od uhićenih u subotu rekli su da su im predani papiri za regrutaciju i naređeno da se jave u regrutne centre dok su ih držali službenici sigurnosti. Kremlj je branio tu praksu ranije ovog tjedna rekavši da "nije protiv zakona".

Moskva je također odobrila nove oštre kazne za ljude koji budu zanemarivali svoje dužnosti nakon mobilizacije. Putin je u subotu potpisao nove uredbe kojima se izriču kazne do 10 godina zatvora za svakog vojnika uhvaćenog u predaji, pokušaju dezertiranja iz vojske ili odbijanju borbe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više