VIDEO Stotine Zagrepčana prosvjedovale pred CIOS-om: "Dosta je trovanja!"

Foto i video: Luka Šangulin/Index

STANOVNICI zagrebačkog naselja Špansko prosvjedovali su danas zbog zagađenja zraka, odnosno protiv tvrtke CIOS koju krive za katastrofalan smrad i zagađenje koje se širi tim dijelom grada.

Na prosvjedu se okupilo, prema procjenama Indexovog reportera na terenu, oko 300 građana koji nakon okupljanja otišli prosvjedovati pred CIOS-om.

Upozoravaju kako požari koji su izbili u CIOS-u, posljednji prije svega nekoliko dana, predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje.

"Stanovnike obližnjih kuća trebalo je bez iznimke pozvati na evakuaciju sve do završetka gašenja požara. Ovako, tisuće ljudi bile su izložene u manjoj ili većoj mjeri trovanju, satima, negdje i dulje od jednog dana", upozoravaju u priopćenju.

Prosvjed se održava u organizaciji Udruge eko Zagreb.

"Prosvjed će se održati kako bi se iskazalo nezadovoljstvo građana zbog učestalih požara unutar postrojenja C.I.O.S. GRUPE od kojih se posljednji dogodio 9. 6. 2018.", priopćeno je u Udruzi eko Zagreb. Prosvjed se održava pod službenim nazivom „HOD POD MASKAMA“ kako bi ukazali na zagađenost zraka nakon svakog požara u postrojenju C.I.O.S. GRUPE koji stvara opasne plinove koji ugrožavaju ljudsko zdravlje. 

"Ukazujemo na nebrigu i neodgovornost institucija, pogotovo onih koji bezuvjetno daju dozvole, a ne čine ništa kako bi se pronašao i kaznio krivac. U krugu od dva kilometra od postrojenja nalaze se bolnica, vrtić, škole, gradski vrtovi, tržnica, stambeni objekti te vodocrpilište Stara loza. Smatramo da postrojenje po svojoj namjeni ne spada u naseljena područja, a ovakvi incidenti su samo dodatni pokazatelj te tvrdnje", dodaje se u priopćenju Udruge eko Zagreb.

"Zdravlje nije maska koju ćemo stavljati na sebe za vrijeme požara i pritom se praviti da je normalno trovati ljude. Zdravlje i zdrav okoliš naše je ustavno pravo!", zaključuje se u priopćenju Udruge eko Zagreb. 

Pročitajte više