VIDEO Sudac kardinalu pedofilu: Vaše ponašanje je puno zapanjujuće arogancije

Sudac Peter Kidd Screenshot: BBC

KARDINAL i bivši vatikanski rizničar George Pell osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu. Dječaci su tada imali 13 godina.

"Po mom mišljenju, vaše ponašanje je bilo prožeto zapanjujućom arogancijom", kazao je glavni sudac Peter Kidd tijekom izricanja presude koja je trajala više od sat vremena, javlja BBC.

Zlostavljao ih u crkvi

“Bili ste nadbiskup katedrale svetog Patrika, a seksualno ste zlostavljali dvojicu dječaka unutar prostorija te iste katedrale”, rekao je sudac Kidd. “Osuđujem vas na šest godina zatvora.”

Sedamdesetsedmogodišnji Pell najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se na australskom sudu sudilo za seksualno zlostavljanje.

“Nisam kriv za navedene optužbe”, poručio je kardinal Pell u lipnju 2017. godine.

“Optužbe su lažne. Sama pomisao na seksualno zlostavljanje mi je odvratna”, dodao je.

“Presuda mi nije donijela utjehu“

Sudac Kidd odredio je razdoblje od tri godine i osam mjeseci u kojem neće moći biti uvjetnog otpusta, a Pell će do kraja života biti registriran kao seksualni prijestupnik.

“U ovome trenutku, presuda mi nije donijela utjehu. Cijenim što je sud priznao zlostavljanje koje sam doživio kao dijete. No, za mene nema mira jer znam da će uskoro kardinal uložiti žalbu na ovu presudu”, poručila je žrtva putem svoje odvjetnice Vivian Waller.

Pročitajte više