VIDEO Sukobi iranske policije i studenata, studenti ostali zarobljeni u kampusu

Foto: EPA

IRANSKA policija sukobila se jučer sa studentima na jednom od najprestižnijih sveučilišta u zemlji, prema izvješćima društvenih i državnih medija. Izvješća govore da je velik broj studenata na sveučilištu Sharif u Teheranu zarobljen na parkiralištu kampusa.

Čini se da snimke na društvenim mrežama prikazuju studente kako bježe pred snagama sigurnosti uz očigledne pucnjeve.

Najveći prosvjedi u Iranu u zadnje tri godine

Protuvladini prosvjedi izbili su u Iranu u rujnu nakon smrti djevojke koju je pritvorila policija za moral. Podsjetimo, kurdska Iranka Amini (22) proglašena je mrtvom 16. rujna nakon što je pritvorena zbog navodnog kršenja pravila prema kojemu žene moraju nositi marame i skromniju odjeću, što je izazvalo najveći val nemira u Iranu u posljednje gotovo tri godine.

Umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu. Policija je odbacila sumnje po kojima je djevojka pretučena te u izvješću navodi da se samo srušila dok je čekala zajedno s drugim privedenim ženama.

Studenti bježali od policije

Jedna snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje studente kako bježe pred snagama sigurnosti u kampusu sveučilišta Sharif. Iz daljine se čuju zvukovi koji podsjećaju na pucnjeve. U drugoj se čini da snage sigurnosti na motorima pucaju na automobil.

Iran International citira izvješća koja govore da su snage sigurnosti napale studentske domove i pucale. U drugim izvješćima spominje se bacanje suzavca na prosvjednike.

 

Do sada je ubijeno više od 130 ljudi

Nedjelja je bila prvi dan semestra za mnoge studente koji su prvi put pohađali sveučilište Sharif. Izvještaji govore da se gomila okupila ispred glavnog ulaza kampusa kasno sinoć.

Protekle dvije noći došlo je do eskalacije protuvladinih prosvjeda u Teheranu i mnogim drugim gradovima diljem zemlje unatoč rastućem broju mrtvih.

Iranska ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Norveškoj, kaže da su do danas širom Irana ubijene 133 osobe. Vlasti su obećale da će oštro pristupiti prosvjednicima, za koje kažu da su ih na to nagovorili vanjski neprijatelji Irana.

Pročitajte više