VIDEO U atmosferi snimljeni rijetko viđeni težinski valovi

Screenshot: CNN

NAŠA atmosfera je fluidna, odnosno podložna je dinamici vjetrova, struja, ali i gibanju težinskih valova. Mada je nebo iznad nas uvijek u pokretu i takvi se fenomeni događaju skoro cijelo vrijeme, neke od njih je vrlo teško locirati i zabilježiti.

No, zahvaljujući tehnologiji vremenskih satelita, meteorolozi su prošloga tjedna uspjeli snimiti prolazak atmosferskih težinskih valova nad Zapadnom Australijom, piše Science Alert.

Sudari različitih zračnih masa

Težinske valove ne bi trebalo pomiješati s gravitacijskim valovima koji nastaju zbog zakrivljenosti prostor-vremena. Radi se o jednom čestom fizičkom fenomenu stvaranja valova u fluidnom mediju; kao što su, primjerice, valovi na plaži ili mreškanje površine tekućine u čaši vode.

Takvi valovi se, osim u tekućinama, zbivaju i u plinovitom okruženju, poput naše atmosfere, a dobili su to ime (eng. gravity wave) jer na njih djeluju gravitacijske sile. U atmosferi obično nastaju kada zračne struje naiđu na neku prepreku, poput visokih planinskih lanaca, ili kada se sudare zračne mase različitih temperatura.

Snimljeni valovi u atmosferi iznad Australije nastali su zbog sudara zračnih masa.

Pročitajte više