Video: "U dvije godine zatvora Lukine ubojice će samo ispeći zanat"

TIJEKOM našeg razgovora s roditeljima Luke Ritza, majci Suzani je zazvonio mobitel. Bila je to obitelj jednog od napadača na njihovog sina, čiji članovi su se htjeli ispričati i naći se s njima.

Ubojice Luke Ritza priznali da su ga napali iz čiste dosade

Suzana i njen suprug Reno su to kategorički odbili.

Roditelji pokojnog Luke dočekali su nas u stanu koji na svakom zidu, slici, posteru i sjećanju nosi njegov potpis, ali i toplu, i u ovom trenutku neočekivano, pozitivnu atmosferu.

Nevjerojatno, ali istinito, ljudi koji su preživjeli najveći zamislivi gubitak su na nas ostavili takav dojam smirenosti i blagosti, a ugostili su nas i primili kao da smo kod njih stigli priopćiti im da su pobijedili u Indexovoj nagradnoj igri, a ne kao da smo došli na najmučniji zadatak u dosadašnjoj "karijeri".

Iako vidljivo ogorčeni kada se spomene kazna koja se doslovce "smiješi" ubojicama njihovog sina, cijelo vrijeme govore mirnim tonom, bez ikakvih teških riječi, prijetnji, kletvi ili sličnih, u ovakvim situacijama razumljivih reakcija.

U razgovoru, čije najzanimljivije dijelove možete pogledati u video prilogu, Suzana i Reno Ritz otkrivaju nam kako su oduševljeni radom i angažmanom policije u rješavanju slučaja ubojstva njegovog sina, govore koliko im je bilo teško ovog ljeta, kada je došla fenomenalna akcija Lukinih prijatelja, koja je zagrebačku svijest iz ljetne pospanosti razbudila s plakatima što su pozivali na hvatanje njegovog ubojice.

Kazna počiniteljima tog zločina je maksimalno deset godina (nanošenje teških fizičkih ozljeda sa smrtnom posljedicom). Međutim, počinitelji u ovom slučaju su maloljetnici i oni mogu dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Više od pet godina ne mogu nikako dobiti, jer za djelo koje su počinili nije predviđena kazna dugotrajnog zatvora (od 20 godina naviše).

Lukina majka kaznu počiniteljima ovog zločina komentira: "Bojim se da u ovakvim situacijama žrtva ima manje prava od počinitelja".

Roditelji kategorički odbijaju teze da je njihov sin pao kao žrtva rata između zagrebačkih rokera i huliganske frakcije Dinamovih navijača: On je isključivo žrtva nečije obijesti.

Povukli su i zanimljivu paralelu između dva ubojstva u centru Zagreba, ali ne gurajući njihovu bol i žrtvu u prvi plan, već ističući jedno zaboravljeno "sasvim malo ubojstvo", ono Zorana Dominija.

Ali, kako smo napisali, pogledajte razgovor s ovim hrabrim ljudima.

Zvonko Alač
Video: Danijel Tipura

Pročitajte više