U Pakistanu iznenadna pao snijeg, poginulo 35 ljudi. "To je zbog klimatskih promjena"

Screenshot: X

Najmanje 35 ljudi poginulo je, a desetci su ozlijeđeni nakon što su ledena kiša i neočekivani snijeg pogodili udaljena područja Pakistana tijekom vikenda. Među poginulima je 22 djece, od kojih su mnoga zdrobljena u klizištima koja su zatrpala njihove domove, priopćile su službe za upravljanje katastrofama.

Ekstremni vremenski uvjeti pogodili su sjeverne i zapadne regije Pakistana, što je zakrčilo ceste i stotine kuća. Snijeg u ožujku u Pakistanu je neobična pojava, s obzirom na inače vlažnu klimu. Mushtaq Ali Shah, bivši direktor meteorološkog odjela zemlje, pripisao je neobične uvjete klimatskim promjenama.

Stanovnik: Snijeg sam vidio prije 30 godina

Dodao je da oluja s laganom tučom koja traje "nekoliko trenutaka" ne bi bila toliko iznenađujuća, ali je neuobičajeno da traje više od 30 minuta.

Hajit Shah, stanovnik okruga Kirk u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, rekao je da je snijeg u svom susjedstvu doživio samo jednom prije. "Koliko se sjećam, padao je lagani snijeg nekoliko minuta prije otprilike 25 ili 30 godina", rekao je za BBC.

 

Obilne kiše u potpunosti su uništile najmanje 150 kuća i djelomično oštetile 500 drugih, uglavnom u Khyber Pakhtunkhwa i jugozapadnoj pokrajini Balochistan, rekle su vlasti. U nekim je četvrtima struja već nekoliko dana potpuno isključena. Pokrajinska vlada Khyber Pakhtunkhwa osigurala je pomoć pogođenim područjima i najavila financijsku pomoć za ozlijeđene i obitelji poginulih.

Pakistanska meteorološka služba objavila je u svojoj tjednoj prognozi da se očekuje "uglavnom hladno i suho vrijeme" u većem dijelu zemlje do kraja ovog tjedna, iako se u nekim dijelovima Balochistana i Kašmira očekuju snježne padaline.

Pročitajte više