VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Noćas smo potopili skupocjeni ruski vojni brod

Screenshot: X

Pripadnici specijalne jedinice Grupa 13 ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) noćas su uništili korvetu Ivanovec, priopćili su ukrajinski obavještajci. "Operacija je omogućena uz potporu Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine i platforme United24", naveli su. 

United24 je platforma kojom upravlja ukrajinska vlada, a pokrenuta je 5. svibnja 2022. za prikupljanje novca za ukrajinsku vojsku. "Neprijateljsko plovilo nalazilo se na jezeru Donuzlav na privremeno okupiranom Krimu", istaknuli su ukrajinski obavještajci.

 

Brod s navođenim projektilima

"Kao rezultat niza izravnih udara u trup, rusko plovilo je pretrpjelo kritičnu štetu koja je uzrokovala naginjanje i potonuće plovila", dodali su. Podijelili su i dvominutnu snimku koja prikazuje kako se operacija odvijala. Na snimci se vidi kako brod neuspješno pokušava uništiti pomorski dron koji mu se približava. 

Napomenuli su kako se vrijednost izgubljenog broda procjenjuje na otprilike 60-70 milijuna američkih dolara. Riječ je o brodu s navođenim projektilima. Ukrajinska Pravda piše kako su, prema prvim izvješćima, operacije potrage i spašavanja ruskih vojnika iz jezera bile neuspješne. 

Pročitajte više