FOTO, VIDEO Veliki požar kod Trogira pod kontrolom, 170 vatrogasaca dežurat će cijelu noć

Foto: Čitatelji Indexa, Pixsell/Miranda Čikotić
 
NA PODRUČJU Planog kraj Trogira izbio je veliki požar, a vatra je zaprijetila i kućama.
Požar je prijetio naseljenom području, a jak vjetar otežavao je posao gasiteljima.

U požaru je izgorio jedan nenastanjeni objekt te je nekoliko stambenih objekata nagorjelo.

Na licu mjesta su viđena i kola Hitne pomoći, ali kako doznajemo, jedina današnja liječnička intervencija odnosi se na 60-godišnjaka kojem je ukazana pomoć zbog ozljede gležnja. 

Pokrenuta je i evakuacija turista, a iz Ministarstva obrane potvrdili su da su na požarište kod Trogira poslana četiri kanadera. Situacija se tokom popodneva ipak malo smirila zahvaljujući kiši koja je počela padati nad požarištem. Vatrogasci su navečer požar ipak uspjeli staviti pod kontrolu.
 

Tijek događaja:


22:50 Požar još uvijek nije lokaliziran, ali je pod kontrolom vatrogasaca. Čak 170 vatrogasaca i 45 vozila će na požarištu dežurati cijelu noć i sutra cijeli dan. Vatrogasci će cijelu noć sanirati požarište i dogasivati ga, a u ponedjeljak ujutro će se pouzdanije znati koliki je prostor opožaren i koje su eventualne materijalne štete. Vatrogasci su potvrdili kako je tijekom gašenja požara ozlijeđena jedna soba koja nije vatrogasac ali je izvan životne opasnosti.

21:10 Požar kod Planog je pod kontrolom vatrogasaca, kojima je itekako pomogla kiša nad požarištem. Normaliziran je i zračni promet u splitskoj zračnoj luci.

21:00 Vlasnik spaljene kuće rekao je portalu Dalmacija danas kako su u trenutku požara kod kuće bili svi članovi njegove obitelji, koje je uspio na vrijeme evakuirati. Potom se vratio na mjesto požarišta i pomagao u gašenju vatre. Kaže kako ga je od veće štete spasila - promjena smjera vjetra.

20:45 Portal Dalmacija danas objavio je snimke kuće stradale u požaru. Dotična kuća se, inače, nalazi u najzapadnijem dijelu Kaštel Štafilića. Požar koji je stigao sa zapada zahvatio je kuću i nekoliko pomoćnih objekata.




19:52
Ugašen je požar koji je buknuo u Brelima kod Makarske od udara munje nešto nakon 18 sati. Opširnije.

19:00
Situacija na požarištu se popravlja zbog kiše. Očekuje se da će požar biti pod kontrolom do večeri. Danas su munje uzrokovale još desetak manjih požara, a trenutno gori i u Brelima. Očekuje se da će i taj požar uskoro biti lokaliziran.

18:50
U samom požaru nitko nije ozlijeđen, ali je liječnička pomoć ukazana jednom 60-godišnjaku zbog ozljede gležnja odnosno skočnog zgloba.

18:40 Nagorila je jedna starija kamena kuća, iz koje su vatrogasci iznijeli dvije osobe, potvrdio je za Index županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.


Video: Dalmacija Danas

18:35
Promet u splitskoj zračnoj luci koji je privremeno bio obustavljen je stabiliziran. Opširnije.
 
18:20 Jaka kiša pomaže u gašenju požara. Vatrogasci su i dalje na požarištu. Zbog ovog požara zatvorena je za promet cesta Plano-Prgomet, izvijestili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

18:15
Kišni oblak napokon se pojavio i iznad požarišta, a kiša je sve jača. Vatrogasci kažu da bi mogla, ukoliko potraje sat vremena, pomoći gašenju požara. No, bura je ta koja otežava gašenje zato što nosi kišu dalje od požarišta.

18:00
"Situacija na požarištu je kritična, vatrena stihija je zahvatila veliki  prostor i na nekoliko mjesta približila se kućama ali vatrogasci i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći da zaustave daljnje širenje požara," rekao je vatrogasni zapovjednik grada Kaštela Milivoj Taslak kasno poslijepodne.

17:55
Na požarištu se navodno čula jaka eksplozija. Pretpostavlja se da je eksplodirala plinska boca ili auto. Kanaderi su ponovo povučeni zbog kiše i bure.
 
17:20 Kanaderi su se morali povući s požarišta zbog jakog vjetra, ali su nedugo zatim ipak ponovo uzletjeli. Neko vrijeme je padala slaba kiša, no nakon što je stala, požar se ponovo raširio. Kišna zavjesa je, barem zasad, promašila požarište.
 
17:15 U tijeku je evakuacija turista budući da se požar proširio preko ceste D8 i ceste u Planom pa gori i trogirska strana, piše Dalmacija Danas
 
17:10 Kanaderi se povlače zbog munja i bure, ništa od kiše koja bi pomogla u gašenju.
 
17:00 Od Lukše Novaka, direktora splitske zračne luke, doznajemo kako su zasad obustavljena sva polijetanja.

Požar je u ovom trenutku na otprilike tri kilometra od zračne luke, a najveći problem pri polijetanju aviona stvara dim kojeg nosi jak vjetar. Novak kaže kako će razvoj situacije prvenstveno ovisiti o vjetru.

Kako neslužbeno doznajemo, u pomoć su pozvani svi vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije.  Mještani i vatrogasci nadaju se da bi im mogla pomoći kiša koja se od Sinja i Zagore premješta prema moru.
 
16:45 Zatvorena je županijska cesta Plano-Prgomet, javila je kaštelanska policija. Veliki dim se vidi i iz Splita. Na požarištu su tri kanadera.

Razvoj događaja pratite na Indexu
 

  

 

 

Pročitajte više