VIDEO Vrane su genijalne, pogledajte kako same grade alate

Screenshot: University of Oxford

ŠTO više znanstvenici istražuju sposobnosti i inteligenciju vrana, to ih one više iznenađuju. Već je poznato da one shvaćaju povezanost uzroka i posljedice, rješavaju složenije zadatke, planiraju buduće aktivnosti i da izrađuju jednostavnije oruđe od grančica i papira.

No, znanstvenici su kod njih uočili još jednu unikatnu sposobnost - izradu složenijeg alata, sastavljenog od više dijelova. Biolozi su tu visoku razinu umijeća do sada uočili samo kod primata, tj. kod ljudi i kod velikih čovjekolikih majmuna, piše Science Alert.

Složen tip oruđa

Izrada složenijeg tipa oruđa kognitivno je zahtjevan proces. Potrebno je razumjeti izgled i svrhu pojedinih dijelova i mentalno konstruirati samo oruđe prije nego što se ono uistinu sastavi. Znanstvenici takvu razinu procesuiranja podataka smatraju važnom prekretnicom tijekom evolucije tj. razvoja mozga i podosta su iznenađeni što su takvu sposobnost primijetili kod ptica.

"Ono što nas je izuzetno iznenadilo tijekom istraživanja je činjenica da su vrane izradile složeni tip oruđa bez ikakvog treninga ili pomoći s naše strane. Same su sve shvatile.", rekao je ornitolog Auguste von Bayern s instituta Max Planck Institute for Ornithology i sveučilišta Oxford.

Nevjerojatan eksperiment

Znanstvenici su najprije pred vrane stavili prozirnu kutiju unutar koje se nalazila hrana. Pored kutije postavili su štapiće s kojima se moglo pogurati hranu prema otvoru u kutiji. Vrane su vrlo brzo savladale taj problem i došle do hrane. Nakon toga, zadatak je postao ozbiljniji. Pored prozirne kutije s hranom, znanstvenici su stavili razne objekte, poput rastavljene plastične šprice, koji su bili prekratki da vrane s njima poguraju hranu prema otvoru. 

Nekoliko vrana ubrzo je shvatilo kako djelomično ugurati čep u cijev igle tako način kreirati dulje oruđe s kojim su mogle pogurati hranu. Za to im je trebalo jako malo vremena, sve su povezale i spojile unutar 4 do 6 minuta nakon što je pred njih stavljena kutija i rastavljeni dijelovi.

Naravno, ovakva intelektualna razina kod vrana ne znači automatski da su njihove kognitivne sposobnosti jednake ljudima ili primatima, ali nam sasvim sigurno sve više ukazuje na to da su vrane iznimna bića zavidnih mentalnih sposobnosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports.

Pročitajte više