VIDEO Zbog suše u Češkoj otkriven drevni kamen s porukom: "Ako me vidiš, plači"

Screenshot: Sky News

NA KAMENU koji je zbog suše izvirio iz rijeke Labe (Elba) u Češkoj pronađena je pomalo kataklizmička poruka  – Plači ako me vidiš. 

Poruka je zapravo upozorenje iz prošlosti, naime vrlo nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja usjeva i pojave gladi. Takozvano "kamenje gladi" pronađeno je i u suhim dijelovima korita rijeke Rajne, piše NU.

U starim nizozemskim gradovima vrlo često možete naići na visoko kamenje u rijekama na kojima se nalaze pruge i datumi. Oni služe kao podsjetnik na visoke vodostaje i katastrofalne poplave.

U drugim europskim zemljama postoji suprotna tradicija, kamenje koje upozorava na dramatično nisku razinu vode. Za sada se zna za 27 takvih prirodnih "spomenika" u Njemačkoj i okolici, a većina se nalazi u rijeci Labi.

"Nizak riječni protok zapravo ukazuje na ozbiljnost trenutne suše"

Neko kamenje izviri na površinu svakih par godina, drugo ljudi vide mnogo rjeđe. Neki od njih su nestali, odnosno nisu se pojavili u moderna vremena. "Kamenje gladi" poznato je i u Rajni i njezinim pritocima, sve do grada Schaffhausena u Švicarskoj.

Najstariji natpis datira iz 1857. godine, a kasnije je dodano "gladna godina 1947". Kamen je izvirio i u sušnim ljetima 2003. i 2018. godine.

Do sada nije nikada tako malo vode teklo kroz Rajnu u Nizozemskoj, danas je prošlo oko 735 kubičnih metara vode u sekundi. Tijekom najniže razine 2018., još uvijek je prolazilo 855 kubičnih metara u sekundi.

"Nizak riječni protok zapravo ukazuje na ozbiljnost trenutne suše", rekao je hidrolog Niko Wanders sa Sveučilišta Utrecht. No sa sušom ćemo se suočiti tek kasnije jer rijeke sa zakašnjenjem reagiraju na promjenu vremena.

Čak i ako sljedeći tjedan ponovno postane hladnije u Nizozemskoj i Njemačkoj i bude pljuskova, zadržat će se iznimno niski vodostaji.

Pročitajte više