VIDEO Zuckerberg gradi golemi, tajnoviti kompleks na Havajima

Foto: Profimedia

Uz autocestu koja vijuga sjeveroistočnom stranom havajskog otoka Kauai, na mirnom poljoprivrednom području između turističkih središta Kapaa i Hanalei, u tijeku je golem, tajni građevinski projekt. Visoki zid blokira pogled s obližnje ceste, gdje automobili usporavaju kako bi pokušali vidjeti ono što je iza njega. Zaštitari stoje na vratima i patroliraju okolnim plažama na terenskim vozilima. Kamioni ulaze i izlaze, vukući građevinski materijal i prevozeći stotine radnika.

Nitko tko radi na ovom projektu ne smije govoriti o tome što se gradi. Gotovo svatko tko prolazi kroz osiguranje kompleksa - od stolara preko električara do zaštitara - vezan je strogim ugovorom o tajnosti podataka, tvrde radnici uključeni u projekt. A ti ugovori, kako kažu, nisu samo formalnost. Više radnika tvrdi da su vidjeli kako su njihovi kolege uklonjeni iz projekta jer su o tome pisali na društvenim mrežama. Različite građevinske ekipe unutar gradilišta dodijeljene su zasebnim projektima, a radnicima je zabranjeno razgovarati s drugim ekipama.

"To je klub boraca. O klubu boraca se ne govori. Sve što se o tome objavi, odmah se sazna", kaže David, jedan bivši ugovorni zaposlenik. Wiredu je poznato i njegovo pravo ime, koje neće objaviti jer nije bio ovlašten razgovarati s novinarima.

Drugi bivši radnik na gradilištu, kojeg ćemo zvati John, kaže da je jedan radnik njegove građevinske tvrtke otpušten jer je navodno podijelio sliku projekta na Snapchatu. Čuo je slične priče od drugih ekipa. John kaže da je vrlo stroga provedba ugovora učinila da radnici na licu mjesta nisu voljni riskirati da budu uhvaćeni čak i pri fotografiranju.

Projekt je toliko velik da nemali dio otoka obvezuje ugovor o tajnosti podataka. Ali svi ovdje znaju tko stoji iza toga. Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, koji je kupovao zemljište u nizu transakcija počevši od kolovoza 2014. godine.

Sve je obavijeno velom tajne

Intervjui s nekoliko ljudi povezanih s projektom, zajedno s javnim spisima i sudskim dokumentima u koje je Wired imao uvid, sugeriraju da su od tada planiranje i izgradnja kompleksa od otprilike 560 hektara bili obavijeni velom tajne. Imanje poznato kao Koolau Ranch imat će podzemno sklonište od 450 četvornih metara, vlastite zalihe energije i hrane, a u kombinaciji s otkupnom cijenom zemljišta koštat će više od 270 milijuna dolara.

Prema dokazima koje je pregledao Wired, projekt se oslanjao na pravno manevriranje i političko umrežavanje, a povremeno je, vjeruju izvori, pokazao zanemarivanje lokalne javnosti. Za to vrijeme Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan nastavljaju graditi jednu od najskupljih nekretnina na svijetu.

S ugovorima koji zabranjuju radnicima da razgovaraju o projektu, osamljeni kompleks North Shore stekao je mitski status na otoku Kauaiju. Jedan domaći arhitekt, koji nije povezan s Zuckerbergovim projektom, šali se da ga to podsjeća na srednjovjekovne vladare koji su, prema legendi, ubijali arhitekte svojih najambicioznijih projekata kako bi tajne njihovih dizajna umrle s njima.

Kako će izgledati kompleks?

Prema planovima koje je pregledao Wired i izvoru upoznatom s projektom, djelomično dovršeni kompleks sastoji se od više od desetak zgrada s najmanje 30 spavaćih soba i ukupno 30 kupaonica. U središtu projekta su dvije vile čija je ukupna površina 5130 četvornih metara i koje sadrže više dizala, urede, konferencijske sobe i kuhinju industrijske veličine.

U obližnjem šumovitom području planira se mreža od 11 kućica na drvetu u obliku diska, koje će biti povezane zamršenim mostovima od užadi, omogućujući posjetiteljima da prijeđu s jedne zgrade na drugu dok borave među krošnjama drveća. Zgrada s druge strane glavnih vila sadržavat će teretanu, bazene, saunu, hidromasažnu kadu, hladni bazen i teniski teren. Imanje je načičkano drugim kućama za goste i poslovnim zgradama. Opseg projekta sugerira da će to biti više od osobne kuće za odmor - Zuckerberg je već ugostio dva korporativna događaja u kompleksu.

Kompleks će biti samodostatan, s vlastitim spremnikom za vodu, promjera 20 metara i visine šest metara, zajedno sa sustavom pumpi. Na njegovih 560 hektara već se proizvodi razna hrana kroz stočarstvo i poljoprivredu. Brandi Hoffine Barr, glasnogovornica Marka Zuckerberga i Priscille Chan, odbila je komentirati projekt.

Troškovi su jednaki najvećim privatnim i osobnim građevinskim projektima u povijesti. Građevinske dozvole navode cijenu za glavnu izgradnju na oko 100 milijuna dolara, uz 170 milijuna dolara za kupnju zemljišta, ali to je vjerojatno podcijenjeno. Troškovi izgradnje na udaljenom otoku još uvijek su viši od razina prije pandemije.

Tijekom cijele 2017. godine lokalni novinar Allan Parachini je tražio dozvole u pokušaju da sazna što Zuckerberg gradi na Kauaiju. Također je nedavno napisao članak u lokalnim novinama The Garden Island, koji je bio kritičan prema Zuckerbergu, a završio je pozivom građanima da "kažu Zuckerbergu da zloupotrebljava upravljanje javnim plažama".

Nakon što je članak objavljen, tvrdi Parachini, lokalni predstavnik Zuckerberga obavijestio ga je da neće komunicirati s njim za bilo kakve buduće tekstove. Ova se zabrana proširila i izvan profesionalnog svijeta. Parachini je također volontirao u programu spašavanja morskih sisavaca, koji je jednom prilikom 2017. morao prijeći Zuckerbergovu zemlju kako bi brzo došao do unesrećene tuljanice na plaži pored imanja. Nakon što je prošao kroz imanje, kako tvrdi, obaviješten je da mu više ni pod kojim uvjetima neće biti dopušten pristup imanju.

Susjedi: Blokiraju nam pogled na ocean

Hope Kallai živi na zemljištu od dva hektara pokraj Zuckerbergovog imanja na Kauaiju. Dvije godine nakon što je Zuckerberg 2016. kupio svoju prvu parcelu na otoku, Kallai je gledala kako se oko dijelova imanja podiže zid od dva metra, osiguravajući privatnost unutar ranča, ali uskraćujući njoj i drugim susjedima pogled na ocean dok su hodali ili vozili bicikl. Nedavno, kad je gradnja ozbiljno započela, četvrt su preobrazili automobili i kamioni koji su neprestano kružili. Glasni zvukovi, za koje Kallai kaže da su poput pucnjeva, često odzvanjaju s gradilišta.

Prema Jeffu Lindneru, još jednom susjedu, projekt donosi drugačiji karakter ovom području: "Nekada nije bilo automobila. Sada je puno prometa. Oni nisu tamo da bi uživali na otoku", kaže on o priljevu radnika, za koje vjeruje da nisu s Kauaija: "Oni su tu da bi nešto napravili, a ti si im na putu."

Zuckerberg se nije mnogo bavio svojim novim susjedima, kažu Kallai i Lindner. A projekt nije prošao niti jedan postupak javne recenzije, kao što je to ponekad potrebno za građevinske projekte ovih razmjera. Na Kauaiju se može pokrenuti postupak javnog pregleda ako se veliki privatni građevinski projekt dogodi unutar zone očuvanja poznate kao Područje posebnog upravljanja, a strukture na lokaciji Zuckerberga nalaze se izvan te zone, prema okružnom direktoru za planiranje. Ipak, Kallai kaže da bi sastanak zajednice o projektu bio stvarno dobrodošao.

Hoffine Barr odbila je komentirati konkretne kritike ovih susjeda o utjecaju projekta na područje i nedostatku javnog angažmana tijekom cijelog procesa, ali je ukazala na činjenicu da su prethodni vlasnici planirali izgraditi 80 luksuznih kuća na istom zemljištu.

"Mark i Priscilla cijene vrijeme koje njihova obitelj provodi na ranču Koolau i u lokalnoj zajednici i predani su očuvanju prirodne ljepote ranča. Pod njihovim vlasništvom izgrađeno je manje od jedan posto ukupne površine, a velika većina je posvećena poljoprivredi, stočarstvu, očuvanju prirode, otvorenim prostorima i zaštiti divljih životinja", kaže Hoffine Barr i dodaje da Zuckerberg i Chan također surađuju sa stručnjacima za zaštitu divljih životinja na otoku.

Krenule tužbe

Nakon podizanja zida došle su tužbe. Zuckerberg je putem jedne od 10-ak fiktivnih LLC tvrtki - korporativnih struktura koje štite svoje vlasnike od odgovornosti - koje posjeduju imovinu na Kauaiju u njegovo ime, u prosincu 2016. pokrenuo parnicu kako bi izvršio pritisak na neke od lokalnih zemljoposjednika, koji su imali pravo pristupa na desetak malih parcela unutar njegovog ranča.

Havajski zakon dopušta prijenos zemlje na potomke bez formalnih dokumenata, što znači da su stotine potomaka izvornih zemljoposjednika držale male udjele u parcelama zemlje unutar Zuckerbergovog kompleksa te su mogli legalno ući na posjed kako bi im pristupili. Tužbe su tim potomcima ponudile izbor da prodaju svoj udio u zemlji ili da se za nju nadmeću na dražbi.

Kad su tužbe izašle u javnost u siječnju 2017. godine, izazvale su intenzivnu reakciju, a Zuckerberg se povukao. U autorskom tekstu u The Garden Islandu najavio je da će odustati od sudjelovanja u tužbama i "zajedno sa zajednicom raditi na novom pristupu".

Mnogi mještani vjeruju da su Zuckerbergovi pravni manevri još jedan primjer stranca koji dolazi na Havaje i iskorištava ljude koji tamo već žive. Zuckerberg se suočio s valom negativnih medijskih tekstova u vrijeme dražbi, a peticija iz lipnja 2020., u kojoj se poziva da se "Marka Zuckerberga zaustavi u kolonizaciji Kauaija", dobila je više od milijun potpisa.

Pročitajte više