VIDEO Žuti prsluci na ulicama Pariza, nadmudruju se s policijom, 31 uhićenih

Screenshot: Index

OŠTRIJA retorika francuskih čelnika nije odvratila dio pripadnika Žutih prsluka da danas u Parizu i ostalim francuskim gradovima prosvjeduju 19. vikend zaredom. 

U glavnome francuskom gradu uhićena je 31 osoba te je održano više odvojenih prosvjeda. Uhićenja je bilo i u južnome francuskom gradu, Nici.

Prosvjedi Žutih prsluka, koji su započeli kao reakcija na rast cijena goriva, pretvorili su se u prosvjede protiv francuske vlade te potresaju cijelu zemlju posljednjih 19 vikenda. 

S obzirom na to da su Elizejske poljane i obližnje pariške četvrti više puta tijekom prosvjeda bile poprište nasilja i pljački, vlasti su ondje zabranile okupljanja i demonstracije. Slične zabrane vrijede i za gradove poput Toulousea, Marseillea i Nice.

Vlada je policiji naredila da onemogući bilo kakva okupljanja u spomenutim područjima.

Ministri su pojačali retoriku, nazivajući sudionike prosvjeda na Elizejskim poljanama "izgrednicima", a ne prosvjednicima. 

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

U manjim francuskim gradovima prosvjedi su uglavnom bili mirni, no i ovaj su vikend prerasli u sukobe prosvjednika i policije u Parizu i većim gradovima

Prosvjed Žutih prsluka mogli ste pratiti uživo na Indexu

15:05 Prosvjednici su i dalje na ulicama Pariza. Policija u oklopima ih prati.

14:06 Prosvjednici šetaju Parizom izbjegavajući policijske blokade .

13:07 Povlačenje policije bilo je tek privremeno. Prosvjednike su dočekali na drugom mjestu u punoj borbenoj spremni i s oklopnim vozilima. 

12:49 Policija se povukla pred prosvjednicima unatoč zabrani okupljanja koju je odredila francuska vlada. 

Žuti prsluci prosvjeduju 19. vikend zaredom

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u prosvjedima na Champs-Elyseesu "izgrednicima", a ne prosvjednicima.

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

Ovo će biti 19. vikend prosvjeda Žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, no u više navrata je prerastao u sukobe sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Pročitajte više