Vidović: Ne smije se dopustiti ugrožavanje prava HIV pozitivnih djevojčica

ELEMENTARNO pravo HIV pozitivnih djevojčica Ele i Nine da žive kao sva druga djeca ugroženo je, a to ne smijemo dopustiti jer u protivnom sve naše deklaracije o tome što treba napraviti za djecu "padaju u vodu", rekao je danas ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović dodavši kako treba vidjeti tko je za to odgovoran.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo posvećenoj ostvarivanju prava i potreba djece u Hrvatskoj, Vidović je izrazio dvojbu je li se primjereno reagiralo na prijašnje slučajeve kada, primjerice, roditelji nisu dozvoljavali djeci da idu u školu s malim Romima ili invalidnom djecom.

"Takvih se situacija moramo riješiti i razvijati kulturu tolerancije u domu i školi, inače neće biti dobro", zaključio je Vidović.

Dora, Kristina i Vedrana iz Dječjeg foruma Kutina rekle su da su se u slučaju Ele, kojoj je ugroženo pravo na privatnost i obrazovanje, odrasli, od njihovih skrbnika nadalje, pokazali nedoraslima.

"Kad bi se pitala djeca, ona bi rješenje znala prije svojih roditelja", zaključile su mlade Kutinjanke podsjećajući na akcije koje su djeca poduzela nakon dolaska udomiteljske obitelji Oblak u Kutinu, od potpisivanja peticije za podršku Eli i letaka do predavanja o HIV-u.

Predsjednica odbora Snježana Biga Friganović podržala je inicijativu mladih Kutine i uputila poruku sa sjednice da se što prije trebaju razbiti predrasude prema djeci koja su bolesna i različita.

Podsjetila je da je odbor dosad potaknuo niz zakonskih propisa o zaštiti prava djece, posebno istaknuvši uvođenje institucije dječjeg pravobranitelja, te obećala da će se zakonski okvir i dalje prilagođivati interesima djece čije se potrebe, mišljenja i prijedlozi ne smiju zanemarivati.

Zbog toga se na današnjoj tematskoj sjednici Odbora, osim političara i stručnjaka, čuo i glas djece iz 19 dječjih foruma koji djeluju pri Savezu društava naša djeca.

Osim što su tražili od odraslih više vremena, pažnje, razumijevanja i ljubavi, založili su se za rješavanje konkretnih problema - od razminiranja do uređenja školskih dvorišta i kvalitetnijeg školovanja koje, kažu, podrazumijeva "laptope umjesto hrpe knjiga".

"Četvrtina smo Hrvatske i cijela njezina budućnost. Zato ne štedite novce na nama kad donosite proračun, isplatit će vam se", poručila su djeca političarima.

Pročitajte više