Vijeće Europe: Bez potrebnih izmjena Ustava nema demokratskog napretka u BiH

ČLAN PARLAMENTARNE skupštine Vijeća Europe Kimmo Sasi predstavio je Prijedlog izvješća o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini, u kojem se sugerira kako se ustav BiH mora hitno mijenjati kako bi se izbori u listopadu ove godine proveli na demokratski način.

Prema pisanju internet portala Dnevnik.ba, Sasi je na sjednici skupštine održanoj sinoć objasnio kako Ustav mora biti izmijenjen, jer će u suprotnom BiH biti zemlja s najsporijim napretkom ka europskim institucijama u regiji.

"Političari u BiH moraju preuzeti sudbinu zemlje u svoje ruke i što prije početi s reformom Ustava" upozorio je Sasi, podsjetivši da je vada Republike Srpske odbila odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o produženju mandata stranim sucima i tužiteljima.

Uz to, Sasi je naglasio da RS najavljuje referendum o osamostaljenju, što nikako ne doprinosi napretku BiH, a  podsjetio je i da u zemlji još uvijek postoji prevelika i preskupa administracija, posebno u Federaciji BiH.
 
Također je upozorio kako postoji prijedlog da se, u nastojanju da se najavljene izmjene Ustava doista i realiziraju, već ovoga proljeća organiziraju konzultacije sa susjednim zemljama i međunarodnim čimbenicima kako bi se pokušao postići prihvatljivi kompromis političkih stranaka, a koje bi trebale biti dovršene do svibnja kako bi prijedlog izmjena mogao biti uvršten u parlamentarnu proceduru.

Na istom je sastanku usvojena i rezolucija kojim se izražava zabrinutost za buduće postupke RS zbog podrivanja institucija BiH i osporavanja nadležnosti visokog predstavnika, a od vlasti BiH je zatraženo da razmotre održavanje međunarodnih debata radi analiziranja prepreka koje sprečavaju BiH da napreduju u reformama.

Pročitajte više