Vijeće Europe oštro napalo WHO: Strah od svinjske gripe bio je neopravdan!

ZASTUPNICI parlamentarne skupštine Vijeća Europe usvojili su rezoluciju o upravljanju pandemijom H1N1 i pritom oštro iskritizirali rad Svjetske zdravstvene organizacije. Istaknuli su kako je WTO prošle godine donio lošu odluku vezano uz svinjsku gripu, zbog čega su svjetske vlade nepotrebno potrošile milijarde dolara na nabavu cjepiva koje je uglavnom ostalo neupotrijebljeno.

"Cijeli svijet se bojao da nam dolazi kuga, gora i od pandemije gripe 1918. godine", istaknuli su zastupnici zaključujući kako je među građanima raširen nepotreban strah.

Parlamentarna skupština VE žali što je WHO odbio objaviti imena svojih članova, kao i pripadnika konzultantskih tvrtki koji su sudjelovali u izdavanju preporuka o upravljanju pandemijom svinjske gripe, piše Večernji list. Zastupnici sumnjaju da je WHO namjerno, pod pritiskom farmaceutskih tvrtki, precijenio opasnost od svinjske gripe.

Farmaceutske multinacionalne kompanije su samo lani od prodaje cjepiva za virus H1N1 zaradile između 7 i 10 milijardi eura. 

Pročitajte više