Vijeće ministara BiH pod pritiskom poljoprivrednika

VIJEĆE ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je u četvrtak zatražiti pokretanje mehanizama koji dopuštaju mjere posebne zaštite predviđene ugovorima o slobodnoj trgovini potpisanim s Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom (SCG).

Kako je novinarima u Sarajevu izjavio direktor Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH Osman Topčagić, Ministarstvo vanjske trgovine dobilo je zadaću da posredstvom mješovitih odbora uspostavljenih s Hrvatskom odnosno SCG "pokrene postupak za primjenu zaštitnih mjera iz članaka 31. odnosno 27. ugovora o slobodnoj trgovini".

Ove odredbe predviđaju mogućnost da jedna od država-potpisnica zatraži razmatranje učinaka provedbe ugovora o slobodnoj trgovini na njezino gospodarstvo, trgovinu, proizvodnju i poljoprivredu.

Topčagić je objasnio da je ovim odredbama uređena i mogućnost podnošenja zahtjeva za poduzimanje mjera za otklanjanje posljedica primjene ugovora koje jedna od potpisnica ocijeni štetnim po njene interese.

Vijeće ministara BiH već mjesecima je pod pritiskom nekoliko udruga poljoprivrednika i proizvođača hrane koji tvrde da slobodni uvoz iz Hrvatske i SCG uništava domaću proizvodnju.

Oni traže suspenziju odredbi ugovora o slobodnoj trgovini koje se odnose na ovu vrstu proizvoda a to ograničenje trebalo bi ostati na snazi sve dok vlasti BiH ne osiguraju poticaje domaćim proizvođačima prehrambenih proizvoda koji bi im osigurali ravnopravno natjecanje s uvoznom konkurencijom.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić ranije je najavio masovne prosvjede na graničnim prijelazima sa susjednim zemljama uoči Nove godine kao i blokadu značajnijih prometnica i vladinih zgrada ne poduzme li Vijeće ministara do kraja mjeseca korake koji bi potvrdili prihvaćanje zahtjeva za ograničenje uvoza

Pročitajte više