Vijeće sigurnosti šalje UN-ove promatrače u Jemen

Screenshot: CNN

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je odlučilo u petak poslati civilne promatrače u Jemen kako bi osigurali funkcioniranje strateške luke Hodeidah i nadzirali evakuaciju boraca iz tog grada.

Rezoluciju koju je sastavila Velika Britanija, usvojilo je 15 članica Vijeća i ona potvrđuje zaključke nedavnih pregovora jemenskih zaraćenih strana održanih u Švedskoj. 

Tekstom se inzistira da sve strane u potpunosti poštuju prekid vatre proglašen u pokrajini Hodeidah.

Prema rezoluciji, UN treba osnovati i rasporediti tijekom početnih 30 dana od usvajanja rezolucije izvidnicu koja će pokrenuti promatranja pod vodstvom nizozemskog umirovljenog generala Patricka Cammaerta.

Tog bivšeg časnika koji je vodio mirovne misije u svijetu za organizacije poput plavih kaciga, u petak su očekivali u Amanu, nakon čega on odlazi u Sanu i Hodeidah.

Rezolucijom se traži od glavnog tajnika da Vijeću sigurnosti što prije do 31. prosinca preda prijedlog kako bi Ujedinjeni narodi mogli u potpunosti podržati Sporazum iz Stockholma.

Diplomati su spomenuli mogućnost raspoređivanja u Hodeidahu i okolici između 30 i 40 promatrača, civila s vojnim iskustvom, kako bi osigurali prekid neprijateljstva i upućivanje humanitarne pomoći. 

Pročitajte više