Vijesti iz gospodarstva mogu biti i pozitivne: Hrvatski poduzetnik među najboljima u Europi

PREDSJEDNIK tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki je na upravo održanim Danima malog i srednjeg poduzetništva u Bruxellesu izabran za jednog od vodećih poduzetnika u Europi, zajedno s kolegama iz Švedske, Rumunjske i Italije.

Kako prenosi njemački Deutsche Welle, Biljecki je na čelu tvrtke koja se bavi snimanjem iz zraka te prikupljanjem i obradom podataka koji se koriste za aktualizacije katastara i uprave, planiranja projekata infrastrukture, promatranja poljoprivrednih površina, razminiranja i zaštite okoliša. Osim u Hrvatskoj, Geofoto ima svoje pogone i u Sloveniji, Makedoniji i Norveškoj te velike pogone i resurse u Kini i Indiji.

Biljecki je u Bruxellesu izjavio kako je njegova vizija bila da tvrtka do kraja 2010. godine bude najbolja tvrtka u domeni geodezije i geoinformatike, a taj je cilj ostvaren već 2009. godine. "Ne možemo imati drugi cilj nego postati svjetski lider na tom području", rekao je Biljecki. Dodao je i kako je nedavno Europska banka za razvoj postala desetpostotni vlasnik Geofoto-grupe, što joj je otvorilo vrata do sada prilično zatvorenog i diskriminirajućeg tržišta Europske unije.

"Jeftina radna snaga nije budućnost kao niti jeftini operatorski poslovi EU-a. Europska unija mora biti sjedište visoko sofisticiranih poslova, kontrole kvalitete, osmišljavanja kompleksnih projekata koje treba spustiti na razinu ne podcjenjujući zemlje jeftine radne snage, ali dajući i njima šansu da izađu iz siromaštva", upozorio je u svojem govoru pred sudionicima okupljanja u Bruxellesu Biljecki.

Pročitajte više