Vijetnamska tajkunka osuđena na smrt. Ukrala je 12 milijardi dolara

Foto: EPA

Nekretninska tajkunka osuđena je na smrt u Vijetnamu u sklopu najvećeg suđenja za prevaru u povijesti te zemlje. Truong My Lan osuđena je danas na sudu u Ho Ši Minu nakon što je proglašena krivom za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila.

67-godišnja šefica tvrtke Van Thinh Phat (VTP) optužena je za prevaru tešku 12 milijardi dolara. Lan i njezini suučesnici također su optuženi za nezakonitu kontrolu nad bankom Sai Gon Joint Stock Commercial Bank, izvlačenjem sredstava kroz tisuće lažnih tvrtki i davanjem mita vladinim dužnosnicima.

Žalit će se na presudu

Uhićenje 67-godišnje tajkunke bilo je jedno od najpoznatijih u sklopu borbe protiv korupcije u Vijetnamu. Stotine visokih državnih dužnosnika i poslovnih čelnika su zbog antikorupcije akcije nazvane Plamteća peć bili suočeni s kaznenim progonom ili prisiljeni na ostavku. 

Lan će se žaliti na presudu, najavio je član njene obitelji novinskoj agenciji Reuters. Inače, VTP je bio među najbogatijim tvrtkama za nekretnine u Vijetnamu, s projektima koji su uključivali luksuzne stambene zgrade, urede, hotele i trgovačke centre.

Pročitajte više