Viktor Juščenko okrenuo leđa bivšoj saveznici Juliji Timošenko i svjedočio protiv nje

BIVŠI ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko okrenuo je leđa Juliji Timošenko, svojoj nekadašnjoj partnerici u Narančastoj revoluciji, i na sudu svjedočio protiv nje.

Juliji Timošenko u Kijevu se sudi zbog prekoračenja ovlasti i zloporabe položaja tijekom svog premijerskog mandata. Konkretno je se optužuje da je s Rusijom sklopila štetne ugovore o kupnji plina, a ukoliko bude proglašena krivom očekuje je i do deset godina zatvora.

Dogovor je bio politički isplativ, ali ekonomski štetan

Juščenkov dolazak na sud izazvao je ogroman bijes među pristašama Julije Timošenko koji su se okupili ispred sudnice. Juščenko je pred sudom kazao da je ugovor o kupovini plina iz 2009. godine bio "politički dogovor" koji je ekonomski štetio Ukrajini, prenosi Reuters. "Sporazum između Timošenko i Putina zasnivao se na političkoj isplativosti, a ne ekonomskom izračunu. Rusiji je bio potreban poslušni vođa u Ukrajini", kazao je Juščenko.

Timošenko je potom kazala da se ne slaže s njegovim svjedočenjem, ali i da se nema namjeru s njim prepirati u sudnici. "Ne želim da se u ovom procesu sudi i Narančastoj revoluciji", kazala je Timošenko. Juščenko i Timošenko nekad su bili saveznici, a zajedno su na vlast došli upravo Narančastom revolucijom 2004. godine, kada je masovni prosvjed uspio osporiti rezultati lažiranih izbora. Međutim, njih dvoje su kasnije postali ljuti rivali, a ukrajinska vlada bila je paralizirana zbog njihovog nadmetanja.

Okupljeni pristaše Julije Timošenko obrušili su se na Juščenko kada je napuštao sudnicu, zasuvši njegov Mercedes jajima uz povike "srami se".

Pročitajte više