VILIM RIBIĆ: SINIDKALNA STRANA NA GSV-U NIJE PODRŽALA SMANJENJE PDV-A

Član Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) i potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić priopćio je večeras da na današnjoj sjednici GSVa sindikalna strana nije podržala smanjenje PDVa .

"Izvještaj s Gospodarsko-socijalnog vijeća, kako je iznesen večeras u javnosti, a koji se tiče smanjenja PDV-a, nije iskazao stvarno stajalište sindikalne strane na toj sjednici. Kao izvještač sindikalne strane o toj temi dužan sam priopćiti da sindikalna strana nije podržala smanjenje PDV-a", kaže u priopćenju Ribić.

"Sindikalne središnjice smatraju da se PDV, kao oblik oporezivanja potrošnje, pokazao kao apsolutno najefikasniji, najpouzdaniji i najpravedniji element poreznog sustava, koji jamči stabilnost javnim financijama.

Sindikalna strana drži nužnim smanjenje poreznog opterećenja gospodarstva, ali ne kroz porez na potrošnju, već kroz smanjenje drugih poreznih opterećenja, npr. poreza na dohodak i smanjenje poreza na dobit.

Sindikalna strana, uz jedno izdvojeno mišljenje, izjasnila se također protiv prijedloga diferenciranih stopa PDV-a, budući da jedna stopa PDV-a sa što manje izuzetaka onemogućuje poreznu evaziju (izbjegavanje obveze), lobiranje i korupciju u poreznom sustavu i pojeftinjuje naplatu poreza.

Sindikati drže etički i politički opravdanim da vlast ispunjava svoja obećanja, pa i onu o smanjenju stope PDV-a, ali su upozorili da je to politički, a ne gospodarsko-socijalni kriterij. A osim toga, ispunjenje tog obećanja može dovesti u pitanje druga izborna obećanja dana interesnim skupinama koje svoje potrebe zadovoljavaju iz javnih izvora.

Sindikati su sa zanimanjem i interesom saslušali izlaganje ministra Šukera o promjenama u poreznom sustavu (obitelj u središtu oporezivanja, oporezivanje iznajmljivanja itd.) i o načinima na koji se planira namaknuti manjak u proračunu. Međutim, ostao je dojam da lepeza mjera za kontrolu i utjerivanje poreza neće postići dovoljno kompenzacijskih učinaka za ono što će se izgubiti smanjenjem PDV-a.

Nakon rasprave sindikate nije napustila skepsa da će efekti ovog smanjenja pripasti građanima u vidu smanjenja cijena," kaže se u priopćenju .

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon današnje, prve sjednice GSV-a u novom sastavu, predsjednik GSV-a i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da je vladin prijedlog smanjenja PDV-a dobio načelnu suglasnost, uz ogradu sindikata da bi tim smanjenjem mogli biti oštećeni zaposleni koji plaću primaju iz državnog proračuna.

(Hina) pp jn

Pročitajte više