vinkovci: proslavljen dan hž-a

Na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima, koji se obnavlja, danas je održana glavna proslava 5. listopada, Dana Hrvatskih željeznica, u sklopu koje je proslavljena i 125. obljetnica pruge Slavonski Brod Vinkovci Dalj.

Predsjednik HŽ-ove Uprave Marijan Drempetić podsjetio je da je 5. listopada 1991. godine Hrvatski sabor donio Zakon o HŽ-u na temelju kojega su sve pruge u Republici Hrvatskoj postale sastavnim dijelom jednog poduzeća - Hrvatskih željeznica.

Hrvatske željeznice su pred velikim strukturalnim promjenama koje bi ih do 2005. trebale pripremiti za dolazak drugih željezničkih prijevoznika. "Bit će to godine izazova, prilika i mogućnosti", ustvrdio je Drempetić.

Mnogi su uzvanici iz Zagreba doputovali u Vinkovce vlakom u kojem je bilo šest vagona prvog razreda, bez odjeljaka, proizvedenih u Tvornici željezničkih vagona "Gredelj".

Čestitajući željezničarima Dan HŽ-a, potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Slavko Linić je rekao kako se "HŽ ne boji Europske unije ni stranih željeznica na domaćoj infrastrukturi".

Na svečanosti, koja je počela otvorenjem povijesne izložbe fotografija iz fundusa Hrvatskoga željezničkog muzeja, te zbirke starih razglednica vinkovačke obitelji Širić, koja je istodobno postavljena na kolodvoru u Slavonskom Brodu i na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, ispred zgrade vinkovačkoga kolodvora otkriveno je spomen-obilježje poginulim braniteljima vinkovačkoga čvorišta.

U Domovinskom ratu poginula su 193 željezničara, ranjeno ih je oko 500, a 20 se smatra nestalima. Među poginulim željezničarima 43 su iz Vinkovaca, 17 iz Slavonskog Broda, te isto toliko iz Osijeka, a među nestalima devetorica su iz Vinkovaca i trojica iz Osijeka. Spomen-obilježje otkrio je predsjednik Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata HŽ-a Vlado Ševo.

U sklopu proslave Dana HŽ-a i 125. obljetnice pruge Slavonski Brod -Vinkovci - Dalj, prve željezničke pruge izgrađene na tom području, ispred vinkovačkoga kolodvora otkrivena je i obnovljena spomen-lokomotiva, izgrađena godine 1942. kao druga u domaćoj tvornici.

Ta je lokomotiva, oznake 51-133, prešla gotovo milijun 400 tisuća kilometara, a na vinkovačkom je kolodvoru od godine 1978., kada je proslavljena 100. obljetnica te pruge. Obnovljenu spomen-lokomotivu otkrili su umirovljeni vinkovački željezničari Andro Burić i Mijo Šimičić.

U čekaonici prvog razreda postavljena je filatelistička izložba o željezničkim obljetnicama u svijetu, a prigodan kulturno-umjetnički program izveli su Limena glazba "Željezničar" iz Slavonskog Broda i kulturno-umjetnička društva "Reljković" iz Vinkovaca i "Željezničar" iz Osijeka.

(Hina) žd db

Pročitajte više