Virus plagiranja doktorata pokosio njemačku političku elitu: I Stoiberova kćer plagijatorica

NJEMAČKI "protuplagijatorski" aktivisti uzeli su još dva skalpa. Na temelju podataka koje su aktivisti prikupili u istrazi, Njemačko sveučilište objavilo je da oduzima titulu doktora znanosti Veronici Sass, kćeri bivšeg guvernera Bavarske Edmunda Stoibera, a slična sudbina izgleda čeka i Silvanu Koch-Mehrin, uvaženu članicu Slobodne demokratske stranke, prenosi Spiegel.

Koch-Mehrin je, nakon što je pokrenuta internet kampanja o tome kako je plagirala svoju disertaciju, jučer obznanila da se povlači sa svih političkih funkcija, između ostalog i s mjesta šefice svoje stranke u Europskom parlamentu. Svoju odluku temelji na zamjerci što je jedna takva istraga postala sredstvo javnog blaćenja i prije nego što su ikakvi zaključci uopće donešeni.

Veronica Sass se malo lošije nosi sa svojom optužbom o plagiranju, u kojoj između ostalog stoji i da je doslovno prekopirala sekciju od 40 stranica, pa je najavila da neće prihvatiti odluku sveučilišta, te da će ih čak i tužiti ako bude potrebno.

Podsjetimo, slična je sudbina već ranije zadesila bivšeg njemačkog ministra obrane Karl-Theodor zu Guttenberga, koji je i službeno osuđen za plagiranje svog doktorata od strane istražnog vijeća Bayreuth University-a. On se također povukao iz politike početkom godine kada su u javnost procurile informacije da je kopirane dijelove iz tuđih disertacija, stručnih članaka i novina namjerno prikazivao kao svoje.

Guttenberg se pravdao da je zbog stresa izgubio pregled nad bilješkama i referencama, te da je eventualno lažiranje bilo slučajno. Nakon što je vijeće prije nekoliko dana potvrdilo prvotne optužbe, šanse da se Guttenberg vrati u aktivnu politiku svedene su na minimum.

Pročitajte više