Virusi i zloćudan softver ugrađuju se u mobitele i tablete prije izlaska na tržište

Foto: 123rf, Check Point

SOFTVERSKA tvrtka Check Point otkrila je u više od 30 Android tableta i mobitela zloćudan softver koji je na uređajima bio instaliran prije nego su pušteni u prodaju, prenosi Independent.

Tvrtka je otkrila "tešku infekciju" virusima na 38 uređaja koje su koristili njihovi klijenti, jedna telekomunikacijska tvrtka i multinacionalna tehnološka tvrtka.

Virusi i zloćudan tumor bili su instalirani na mnogim uređajima poznatih marki, uključujući Samsung, LG i Google. Check Point je naveo zaražene uređaje:

Samsung Galaxy Note 2
LG G4
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 8
Xiaomi Mi 4i
Galaxy A5
ZTE x500
Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note Edge
Samsung Galaxy Tab S2
Samsung Galaxy Tab 2
Oppo N3
Vivo X6 plus
Nexus 5
Nexus 5X
Asus Zenfone 2
Lenovo S90
Oppo R7 plus
Xiaomi Redmi

Zloćudni softver dodan je negdje u lancu opskrbe

Naglašavaju da svi modeli gore navedenih uređaja nisu zaraženi zloćudnim softverom.

"Prema onome što smo pronašli, zloćudan softver bio je prisutan u uređajima prije nego su ih korisnici kupili", piše na blogu Check Pointa.

"Opasne aplikacije nisu dio službenog ROM-a dobavljača, već su dodane negdje u lancu opskrbe".

Opasan softver "ransomware" otima mobitel i traži otkupninu


Većina otkrivenih virusa služila je za krađu podataka, a na jednom od telefona bio je i "ransomware" Slocker.

Ransomware je softver koji zaključava uređaj tako da ga vlasnik ne može koristiti, a zatim od njega traži novac da bi otključao uređaj.

"Ovakav softver može ugroziti sigurnost čak i najopreznijih korisnika", piše u izvješću Check Pointa. "Korisnik koji zaprimi već zaraženi uređaj, neće moći primijetiti bilo kakvu promjenu na njemu".

Zaštita moguća skenerom za zloćudan softver

Korisnici se ipak mogu zaštititi tako da preuzmu s interneta skener za zloćudan softver pri prvom uključivanju svog uređaja.

Nedavna objava WiKiLeaksa Vault 7 izazvala je ozbiljnu zabrinutost u tehnološkoj zajednici zbog tvrdnji da su CIA i MI5 razvile tehnike za hakiranje u telefonima, televizijskim uređajima i računalima.

Nisu komentirali objavljene dokumente, ali mnoge su tehnološke tvrtke objavile načine na koje korisnici mogu ostati sigurni na internetu.

Pročitajte više