Visa karticama Hrvati potrošili 17 milijardi kuna

TIJEKOM 2006. godine hrvatski su potrošači putem Visa kartica potrošili gotovo 17 milijardi kuna, što predstavlja godišnji porast od 28 posto u usporedbi s 2005. godinom. Jedno od najzanimljivijih područja rasta je povećanje iznosa potrošenog na prodajnim mjestima - zabilježen je rast od 40 posto u odnosu na 2005.

Ukupna potrošnja na prodajnim mjestima iznosila je gotovo 4 milijarde kuna, te je ostvareno 16,7 milijuna transakcija, što je udio od gotovo 50 posto u ukupnom broju transakcija ostvarenih tijekom 2006. godine.

Tradicionalno, najzaposlenije razdoblje za trgovce u Hrvatskoj predstavljaju Božićni blagdani kada potrošači hitaju u trgovine. Tako je 22. prosinca bio najintenzivniji kupovni dan tijekom kojeg su hrvatski vlasnici Visa kartica potrošili 22,4 milijuna kuna, a potom slijedi 30. prosinca tijekom kojeg su potrošili 16,8 milijuna kuna.

"Rezultati koji pokazuju da je gotovo pola ukupnih Visa transakcija ostvarena na prodajnim mjestima prekretnica su u hrvatskoj platežnoj povijesti. Potrošački trendovi u skladu su sa onima zapadne Europe budući da Hrvati uživaju u pogodnostima bezgotovinskog plaćanja podjednako prilikom velike ili svakodnevne kupovine," komentirao je  Jean-Marc Tonti, regionalni menadžer Vise International.

U godini završno s prosincem 2006. banke članice Vise International izdale su više od 2,9 milijuna Visa kartica, što predstavlja godišnji porast od 15 posto. Iako debitne kartice prevladavaju među hrvatskim korisnicima kartica, broj Visa kreditnih kartica nastavlja impresivan rast od gotovo 40 posto u usporedbi s 2005. godinom te je dosegao ukupan broj od preko 99  tisuća kartica.

Istodobno kartica Visa Electron drži jako prvo mjesto sa 78 posto udjela u ukupnom broju Visa kartica koje su izdale banke članice. Do kraja prosinca 2006. godine broj Visa Commercial kartica porastao je za 20 posto te u Hrvatskoj trenutno ima preko 405,000 vlasnika te kartice.

Pročitajte više