Više od 100 modernih tenkova ide u rat. Ovo je povijesni dan za Ukrajinu

Foto: Profimedia/EPA

DANAS je bio dan dobrih vijesti za Ukrajinu. Prvo je ujutro, nakon više od tjedan dana nećkanja, opravdavanja, premišljanja, proturječnih poruka, užarenih rasprava u javnosti i napetih dogovora sa saveznicima iza zatvorenih vrata, Njemačka popustila i potvrdila da će ipak Ukrajini poslati tenkove Leopard 2.

Ujutro potvrđeni Leopardi...

Glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit prenio je odluku kancelara Olafa Scholza sa sjednice vlade da će Njemačka Ukrajini "isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja". Radi se otprilike o jednoj tenkovskoj satniji.

Odluka o dozvoli isporuke iz drugih zemalja mogla bi biti još važnija od prve jer otvara prostor za slanje mnogo većeg broja Leoparda od danas najavljene jedne satnije. Dvije zemlje koje imaju Leopard 2 u vlastitom arsenalu, Poljska i Finska, već su javno izrazile takvu namjeru. A one su daleko od jedinih - europske zemlje zajedno imaju oko dvije tisuće različitih modela Leoparda. 

Njemačka je, kako prenosi Associated Press, objasnila da saveznici zajedničkim donacijama planiraju opskrbiti Ukrajinu s dvije potpune tenkovske bojne, što bi ukupno iznosilo 88 tenkova. Svaka bi bojna trebala imati po tri satnije.

Mnogi se sada pitaju zašto je Scholz nepotrebno izazvao tenzije među NATO-ovim članicama, od kojih su ga neke otvoreno prozivale zbog odugovlačenja, ali on je danas pred Bundestagom branio svoje odgađanje odluke tvrdeći da su bile nužne "intenzivne konzultacije, još jednom, s našim saveznicima i međunarodnim partnerima" te da je bilo "ispravno i važno što se nismo dali navesti (na donošenje odluke)".

Iako prethodno ni sami nisu krili nezadovoljstvo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici danas su izrazili zahvalnost Scholzovoj vladi. Sam Zelenski je za odluku njemačke vlade o slanju Leoparda doznao usred intervjua za Sky News, koji je emitirao snimku tog trenutka.

...a popodne Abramsi

Kasno poslijepodne američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti. Iako se i njegova administracija ranije nećkala i opravdavala isključivanje tenkova iz vojne pomoći Kijevu, i on je sad potvrdio da će SAD poslati 31 tenk tipa M1 Abrams Ukrajini, za što kaže da je ekvivalent jedne tenkovske bojne. 

>> Ukrajini hitno trebaju tenkovi. Njemačka i Amerika ih odbijaju poslati. Zašto?

"Abramsi su najbolji tenkovi na svijetu, ali su u isto vrijeme izuzetno kompleksni za korištenje i održavanje. Zbog toga ćemo Ukrajini dati i sve dijelove i opremu potrebnu za održavanje tih tenkova na bojišnici", dodao je Biden naglašavajući da će "trebati vremena" za isporuku tenkova, ali da će SAD "osigurati da ukrajinske snage budu potpuno spremne za korištenje Abramsa".

 

O tome smo razgovarali s vojnim analitičarem s Veleučilišta Velika Gorica Marinkom Ogorecom. 

Marinko Ogorec: Dvije tenkovske bojne već imaju ozbiljniji potencijal za pomak na bojišnici

"Vidjet ćemo koliko će ovi zapadni tenkovi biti učinkoviti u ukrajinskim borbenim djelovanjima. Ukrajina je, nažalost, dobar poligon za primjenu svih oblika oklopne tehnike zbog toga što je ravničarska i tu do izražaja dolazi upravo takva tehnika", rekao nam je. 

"Ukrajinci će u svakom slučaju sada povisiti svoje ofenzivne mogućnosti, ali zavisi o tome koliko će tenkova biti isporučeno. Ako bude isporučena mala količina, onda to neće previše utjecati na kompletno borbeno djelovanje", dodao je.

"Dvije tenkovske bojne već imaju ozbiljniji potencijal za pomak na bojišnici, ali sve zavisi kako će oni upotrijebiti te tenkove. Dosad su pokazali da dosta dobro vladaju taktikom uporabe oklopnih snaga", smatra Ogorec.

Tenkovi će, podsjetimo, stići u Ukrajinu povrh već najavljenog golemog paketa naoružanja, koji je Washington najavio prošli tjedan, a među ostalim uključuje 59 borbenih vozila pješaštva (BVP) i 90 oklopnih transportera Stryker. Njemačka, pak, šalje 40 svojih BVP-a Marder, Švedska 50 svojih CV-90, a Francuska nepoznat broj svojih AMX-10 RC.

Tenkove će slati i Britanija, Poljska, Finska, Španjolska, Norveška, a možda i Švedska i Francuska

U međuvremenu su i Španjolska i Norveška potvrdile da su spremne poslati neodređen broj svojih tenkova Leopard 2. Švedski ministar obrane Paul Johnson izjavio je također da je, iako "trenutno nema priprema za prebacivanje tenkova iz Švedske, moguće da se to dogodi kasnije" referirajući se na švedski tenk Stridsvagn 122, koji je zapravo unaprijeđena verzija Leoparda 2. 

A Francuska je već sugerirala da bi se mogla pridružiti ovoj tenkovskoj koaliciji slanjem svojih Leclerca. Službene potvrde još nema, ali francuska ministrica obrane Elisabeth Borne danas je u Nacionalnoj skupštini rekla da, "što se tiče tenkova Leclerc, nastavljamo svoju analizu s ministarstvom oružanih snaga".

"S tim potencijalom bi mogli izvesti uspješnu napadnu operaciju ako ga dobro operacionalno iskoriste i organiziraju se", napominje Ogorec.

Rusija je reagirala očekivanom kombinacijom zgražanja i prijetnji, pa je tako Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, opisala njemačku odluku kao "potvrdu da je Zapad isplanirao rat protiv Rusije", a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kao "potpuno očito precjenjivanje potencijala koji bi [tenkovi] dodali oružanim snagama Ukrajine".

Ukrajina će vjerojatno dobiti do 150 tenkova. Tražila je 300

>> Kakve to tenkove Amerika šalje Ukrajini?

Ipak, ni Abrams ni Leopard nisu prvi tenkovi NATO-standarda koje je neka od zemalja koje vojno pomažu Ukrajinu obećala poslati. Velika Britanija je još 15. siječnja najavila slanje 14 svojih tenkova Challenger 2 - dakle, jednu satniju, baš kao i sada Njemačka. 

Ako pretpostavimo da će se ostvariti plan o slanju dviju bojni Leoparda Ukrajini, uz još jednu satniju Challengera i dvije Abramsa, ukupan broj već se penje na najmanje 133 tenka. Uz francuske i švedske tenkove, možemo slobodno zaokružiti broj na nekih 150.

Podsjetimo, glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni rekao je u intervjuu za britanski Economist da Ukrajini treba "300 tenkova, 600 do 700 borbenih vozila pješaštva, 500 haubica" kako bi mogla provesti protuofenzivu kojom bi došla natrag na liniju razgraničenja od 23. veljače 2022., odnosno dana prije početka ruske invazije.

No to nije jedini problem. Ukrajina mora uzeti u obzir da su i Leopard, i Challenger, i Abrams tenkovi s kojima njena vojska nema nikakvog iskustva i da će se prvo morati obučiti posade za njih te se može postaviti pitanje koliko je ova pomoć simbolična, a koliko stvarna, s konkretnim posljedicama na bojištu.

>> Leopard 2 nije supertenk koji osigurava pobjedu

Ogorec: Trebat će bar 2-3 mjeseca obuke, ofenziva bi mogla krenuti krajem travnja

"Nekakav prosječan rok tenkovske obuke, da bi se potpuno osposobili za upravljanje i borbena djelovanja, je od tri do šest mjeseci. Vjerujem da će se ovdje ići sa znatno skraćenom obukom, ali teško da bi mogli ići ispod dva do tri mjeseca", procjenjuje Ogorec.

To znači da bi proljetna ofenziva, koju Ukrajinci najavljuju, mogla krenuti "krajem četvrtog, početkom petog mjeseca", predviđa Ogorec, ali upozorava da je inače "vrlo teško špekulirati" o datumu takve ukrajinske ofenzive. 

Po pitanju moguće ruske ofenzive, o kojoj se također nagađa, Ogorec nam kaže da "nije siguran koliko Rusi imaju potencijala za neku ozbiljniju ofenzivu, barem za sada", ali da treba vidjeti kako će izgledati najavljivana reforma njihovih oružanih snaga. 

"Trebamo zapadne tenkove da zaustavimo rusku agresiju"

I ukrajinski branitelji Bahmuta, gdje se trenutno vodi najteža bitka na cijelom bojištu i gdje su plaćenici ruskog Wagnera sve bliže okruživanju tog devastiranog grada, prošlog su tjedna u razgovoru s reporterima BBC-ja objasnili da bi im tenkovi zapadne proizvodnje dali značajnu prednost pred ruskim snagama i omogućili da izađu iz pat-pozicije u kojoj se nalaze. 

"Ovi T-72 (tenkovi sovjetske proizvodnje) pokazali su se učinkovitima u zimskim uvjetima. Ali oni su stari i nisu baš prikladni za moderno ratovanje. Ovih dana sve se vrti oko bespilotnih letjelica i najnovije tehnologije", rekao im je jedan časnik ukrajinske 24. mehanizirane brigade.

"Da, zaglavit ćemo ovdje. Trebamo ove [zapadne tenkove] da zaustavimo rusku agresiju. S pješaštvom koje pokrivaju tenkovi, sigurno ćemo pobijediti. Leopardi, Challengeri, Abramsi - bilo koji strani tenk je dobar za nas! Mislim da nam treba najmanje 300. I trebamo ih odmah!" rekao je jedan njegov tenkist.

Razlika između ranijih tipova naoružanja kojima je Zapad opskrbio Ukrajinu i tenkova koji su danas najavljeni je jasna. Tenkovi su nesumnjivo ofenzivno oružje - i to takvo koje, za razliku od haubica raznih vrsta i višecijevnih raketnih sustava HIMARS, koje su Ukrajinci već odavno dobili, omogućuje manevarsko ratovanje i izravan prodor kroz neprijateljske linije.

Ukrajinske snage već su koristile razna zapadna oklopna vozila, bilo na gusjenicama ili kotačima, u protuofenzivama u Hersonskoj i Harkivskoj oblasti. No njihov oklop i vatrena moć naprosto se ne mogu mjeriti s tenkovskim grdosijama od 60 ili 70 tona, čiji su topovi u stanju uništiti metu udaljenu nekoliko kilometara.

Pročitajte više