Više od 30 djece poginulo u seriji eksplozija

TRI BOMBE eksplodirale su u blizini američkog vojnog konvoja u južnom Bagdadu pri čemu  su poginule najmanje 42 osobe a 140 ih je ranjeno. BBC javlja kako je među poginulima više od 30 djece.

Očito koordinirani napadi dogodili su se samo koji sat nakon samoubilačkog napada u na američkoj kontrolnoj točci zapadno od glavnoga grada u kojem su poginula dvojica iračkih policajaca i jedan američki vojnik. Još je jedan automobil bomba eksplodirao na sjeveru i ubio četiri osobe.

Nekoliko tjedana uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome, a četiri mjeseca prije iračkih općih izbora, nestabilnost u Iraku raste. Broj napada na američke snage porastao je na osamdesetak na dan, a prije mjesec dana takvih je napada bilo oko četrdeset.

Predstavnik američke vojske rekao je da su u napadu u južnome dijelu Bagdada pobunjenici aktivirali tri automobila bombe, a napad je bio usmjeren na američki konvoj. Druga i treća eksplozija dogodile su se kad su američki vojnici krenuli upomoć ozlijeđenima u prvoj eksploziji.

Još se ne zna jesu li žrtve većinom civili ili američki vojnici. Glasnogovornik američkih snaga kaže da čeka dodatne informacije, ali potvrdio je da su stradali i američki vojnici.

Predstavnici bolnice Yarmouk kažu da su prihvatili velik broj tijela te da je bilo najmanje 42 mrtvih. Prema njihovim podacima, ranjeno je oko 140 ljudi, većinom djeca koja su stradala od šrapnela.

Stanovnici kažu da se napad dogodio u trenutku otvorenja novoga vodovoda i kanalizacije.

U Iraku, kako se približavaju izbori u zemlji i predsjednički izbori u SAD-u, sve više rastu napetosti. Dnevno se izvrši i do 80 napada na američke snage, dok ih je prije mjesec dana bilo do 40.

Samoubilački napad u Abu Ghraibu

Nekoliko sati prije, bombaš samoubojica ubio je dvojicu iračkih policajaca i jednoga američkog vojnika. Raznio je automobil u blizini američke kontrolne točke, na prometnom raskrižju u Abu Ghraibu, zapadno od Bagdada. Tada je ranjeno šezdesetak ljudi, među njima i žene i djeca.

Prema vijestima arapskih i zapadnih televizija, žrtve su irački civili, policajci i američki vojnici.

Postaja Al-Jazeera objavila je da je poginulo najmanje pet ljudi, a da su deseci ozlijeđeni. Samoubilački se napad dogodio ispred kompleksa zgrada u kojem su policijska postaja i društveni dom.

Još je jedan američki vojnik poginuo u raketnom napadu na američku logističku bazu blizu Bagdada.

Američka je vojska potvrdila pogibiju tih svojih vojnika i ukupan se broj poginulih pripadnika američke vojske od početka invazije na Irak sada popeo na 802.

Pročitajte više