Više od 30 milijardera obećalo dati 50 posto svog bogatstva u humanitarne svrhe



VIŠE od 30 američkih milijardera obećalo je dati najmanje 50 posto svog bogatstva u humanitarne svrhe, u sklopu kampanje Warrena Buffeta i Billa Gatesa.

Među "dobrostivim milijarderima" su gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, medijski mogul Ted Turner, energetski tajkun T. Boone Pickens ili David Rockefeller.

Kampanju "The Giving Pledge" (Obećavanje davanja) pokrenuli su u lipnju Gates, koji je sa svoje 53 milijarde drugi na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, te Buffet, koji je treći na istoj listi. Njih su dvojica, inače dobri prijatelji, odlučili nagovoriti američke milijardere da daju veći dio svog imetka za vrijeme ili nakon života, te da to potvrde otvorenim pismom namjere.

Kažu da ne samo da su oduševljeni odazivom milijardera, nego da su mnogi od njih obećali dati i puno veće svote od obećanih 50 posto imetka. Sama kampanja ne prihvaća novce, ali apelira na milijardere da javno obećaju davati novac.

Najveće moguće zadovoljstvo

"S entuzijazmom pristupam kampanju, a gotovo sav moj imetak dat ću tijekom svog života ili nakon svoje smrti. Učiniti nešto što će značiti ljudima, i vidjeti to svojim očima je vjerojatno najveća zadovoljstvo koje si možete zamisliti", napisao je Bloomberg.

Buffet, koji je izgradio investicijsko carstvo oko svoje Berkshire Hathaway, i Gates, koji je sinonim za Microsoft, s nekoliko desetaka bogatih Amerikanaca su otišli na večeru i pokušali ih nagovoriti da daju obećanje.

Buffet je 2006. godine obećao dati 99 posto svog bogatstva fondaciji Bill & Melinda Gates Foundation, a Gates i njegova supruga već su dali 28 milijardi dolara svojoj fondaciji, koja se bavi pomaganjem siromašnima.

U SAD-u živi 403 milijardera, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Pročitajte više