Više od 300 djece radilo u restoranima McDonald'sa u SAD-u. Najmlađi imali 10 godina

Ilustracija: Profimedia

AMERIČKO ministarstvo rada je objavilo kako je više od 300 djece radilo u McDonald'sovim restoranima u Kentuckyju i nekoliko drugih saveznih država, čime je prekršeni zakoni o radu. U jednom slučaju, istražitelji su otkrili da su dva desetogodišnjaka radila do 2 sata u noći, bez ikakve plaće, u jednom restoranu u Louisvilleu.

Jednom od dječaka je čak bilo dopušteno da upravlja dubokom fritezom, što je radni zadatak koji prema saveznim zakonima ne smiju obavljati osobe mlađe od 16 godina. Većina spornih restorana, 45 od 62, nalazi se u Kentuckyju. Radi se o McDonald'sovim restoranima pod tri franšize: Bauer Food, Archways Richwood i Bell Restaurant Group.

"Ovo je duboko zabrinjavajuće"

Bauer Food se brani kako su dvojica desetogodišnjaka zapravo bili djeca noćnog menadžera i da su u restoranu samo posjećivali roditelja na poslu. Dodaju kako djeca nisu imala dozvolu da se nalaze u dijelu restorana koji je namijenjen zaposlenicima. Navode da su tada poduzeli dodatne korake kako bi sve zaposlenike upoznali s politikom franšize u vezi djece koja posjećuje roditelje na poslu. 

"Ova su izvješća neprihvatljiva, duboko zabrinjavajuća i nisu u skladu s visokim očekivanjima koja imamo za cijeli McDonald's brend. Imamo odgovornost da osiguramo pozitivno i sigurno iskustvo za sve", rekla je Tiffanie Boyd, viša potpredsjednica McDonald'sa. 

"Znam koliko je važno da svaki restoran potiče kulturu sigurnosti. Kao majka čiji je sin tinejdžer s ponosom radio u našem lokalnom McDonald'su, to osjećam na vrlo osobnoj razini", dodala je, prenosi NBC.

Sve veći broj djece ilegalno zaposlen u opasnim zanimanjima

Otkriveno je kako je Archways Richwood, sa sjedištem u gradu Waltonu u Kentuckyju, dopustio da 242 djece u dobi od 14 do 15 godina radi izvan dopuštenih sati. Većina je radila ranije ili kasnije tijekom dana nego što zakon dopušta i više od tri sata u školskim danima, priopćio je Ministarstvo rada. 

Bell Restaurant Group sa sjedištem u Louisvilleu dopustio je da 39 djece u dobi od 14 do 15 godina radi izvan dopuštenih sati. Bauer Food je prekršio zakone u slučaju 24 djece mlađe od 16 godina.

Dok većina slučajeva s kršenjima dječjeg rada u SAD-u uključuje maloljetnike koji rade duže i kasnije od zakona, Ministarstvo rada je tijekom prošle godine utvrdilo da je najmanje 688 maloljetnika ilegalno zaposleno u opasnim zanimanjima.
 

Pročitajte više