Video: U beogradskim neredima uhićeno 180 ljudi, ozlijeđeno 11 građana i 32 policajca

NA PROSVJEDNOM mitingu zbog uhićenja Ratka Mladića u Beogradu, koji je organizirala Srpska radikalna stranka, sinoć se skupilo oko 10.000 ljudi. Iako je prosvjed osiguravalo oko 3000 policajaca, skup nije mogao proći bez incidenata.

Skupina od stotinjak huligana na samom je završetku mitinga krenula u obračun s policajcima, koje su gađali bocama, bakljama i kamenjem. Policija je huligane potjerala na suprotnu stranu od Narodne skupštine, pred kojom se prosvjed održao, te ih je ubrzo primirila.

Prema najnovijim podacima srpskog Ministarstva unutarnjih poslova u sinoćnjim neredima privedeno je 180 ljudi. Ozlijeđena su 32 policajca i 11 građana. 

Direktor srpske policije Milorad Veljović ranije je rekao da su među privedenima uglavnom mladi ljudi, a među njima i 34 maloljetnika. Istaknuo je kako će se u istrazi pokušati utvrditi jesu li izgrednici došli organizirano i koji su njihovi motivi, piše B92. 

Srpski ministar policije Ivica Dačić je za RTS kazao da je u neredima ozlijeđeno 10 građana i 26 policajaca te da je oštećeno šest objekata i pet vozila policije. Među privedenima je i 17 pripadnika ekstremne grupe 1389.

Glasnogovornica Hitne pomoći Nada Macura je Tanjugu rekla da je devet policajaca i šest civila lakše ozlijeđeno, a u pitanju su uglavnom ozljede glave, ekstremiteta i druge slične koje nisu teške. Glasnogovornik Kliničkog centra Drago Jovanović je kazao za B92 da je lakše ozlijeđeno 13 policajaca i četvero građana i da svi imaju lakše ozljede.

Kronologija prosvjeda:

21:57 - B92 javlja da su dvije osobe oko 21:30 sati primljene na Hitnu pomoć zbog zadobivenih ozljeda. Glasnogovornica Hitne pomoći Neda Macura potvrdila je da je pomoć na terenu ukazana jednom lakše ozlijeđenom policajcu. RTS javlja da je privedeno 70 osoba.

21:30 - Reporter agencije Beta javlja da je nakon tučnjave s prosvjednicima vidio najmanje jednog ozlijeđenog policajca.

21:23 - Blic javlja da je policija uspješno primirila huligane. Nakon napada policajci su nasilnike potjerali na suprotnu stranu od Skupštine, prema Takovskoj ulici, te se situacija vrlo brzo smirila. Navodno je došlo do tučnjave između policajaca i prosvjednika, ali za sada nema informacija o ozljedama.

21:12 - B92 javlja da je u Ulici kneza Miloša, kod Turske ambasade, došlo do manjeg incidenta. Skupina od 30-ak mlađih osoba kamenjem je gađala policiju. Nekoliko osoba već je privedeno. Prije nego su počeli gađati policiju, mladići su palili baklje. Agencija Beta javlja da su prema policajcima letjele i petarde, a huligani su im vikali "Idite na Kosovo".

21:04 - Skupina huligana koja je, kako javlja RTS, opremljena navijačkim rekvizitima, počela je gađati policiju bocama, bakljama i drugim predmetima. Organizatori prosvjeda s pozornice su ih pozvali da se smire, ali nasilnici nisu poslušali. Veći broj policajaca koji su osiguravali miting kod Skupštine uputio se prema Pionirskom parku. Miting je službeno završio. Većina prosvjednika se razilazi, ali stotinjak huligana odlučilo je izazvati sukob s policijom.

21:00 - Sa Specijalnog suda za ratne zločine stigla je informacija da bi Mladić već u ponedjeljak ili utorak mogao biti transferiran u Haag. Mladiću je sutra zadnji dan da uloži žalbu, a Bruno Vekarić vjeruje da će sud konačnu odluku o izručenju donijeti najkasnije do utorka. Sudski liječnik danas je zaključio da je Mladić sposoban za suđenje i da nema potrebe da ga se hospitalizira.

20:54 - "Kada radikali dođu na vlast, borit ćemo se za Veliku Srbiju", poručio je potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović.

20:27 - Darko Mladić u suzama se obratio prosvjednicima. "Moj otac se borio za slobodu svog naroda, a ne protiv drugih naroda. Danas tamo gdje nema srpske države, nema ni Srba", kazao je Mladićev sin dodavši da u pritvoru leži "čovjek koji je spriječio novi genocid u Jasenovcu". "Ne smijemo dozvoliti da nam nepismeni zapadnjaci pišu povijest i govore da je Ratko Mladić zločinac, jer to je obična laž. Ratko Mladić nije samo moj otac, on je otac svih onih koji nisu ubijeni i bačeni u jame", kaže Mladićev sin.

20:08 - Vojislav Šešelj je u svom pismu poručio da radikali traže smjenu Borisa Tadića i njegovog "marionetnog režima". Šešelj tvrdi da su Mladićevo uhićenje potpomogli i čelnici Srpske napredne stranke, bivši radikali, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

19:47 - RTS javlja da na prosvjedu ima oko 10.000 ljudi. Na početku prosvjeda govorio je zamjenik predsjednika SRS Dragan Todorović, a pročitano je i pismo Vojislava Šešelja koje je pročitao njegov sin. Okupljenima se obratila i glumica Ivana Žigon.

19:45 - Najavljeno je da će na prosvjedu govore držati dužnosnici radikalne stranke, ali i Mladićev sin Darko. Na pozornici je i Mladićeva supruga Bosiljka.

19:34 - B92 javlja da se pred Skupštinom okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. Oko srpskog parlamenta promet je u prekidu. Neki prosvjednici istaknuli su četnička obilježja. Na bini je transparent na kojem piše "Tadić nije Srbija". Prosvjed je počeo srpskom himnom "Bože pravde".

19:16 - Sudionici prosvjeda ispunili su plato ispred Narodne skupštine, javlja RTS. Osim stranačkih zastava SRS-a, prosvjednici nose i slike Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Preko razglasa se puštaju pjesme u znak podrške dvojici haških optuženika. U prosvjedu sudjeluje i vođa nacionalističke organizacije Obraz Mladen Obradović, koji je nedavno osuđen na zatvorsku kaznu zbog organiziranja nereda na gay prideu.

Više od 3000 policajaca osiguravalo skup

Više od 3000 policajaca bilo je zaduženo za osiguravanje prosvjednog skupa Srpske radikalne stranke, koji je organiziran u znak potpore Ratku Mladiću. Dušan Puača, pomoćnik načelnika beogradske policije, za Tanjug je uoči prosvjeda rekao da je policija spremna sačuvati javni red i mir.

"Na večerašnjem mitingu ne očekuje se narušavanje javnog reda i mira u većem obujmu, ali policija će, usprkos procjenama, biti spremna da reagira ako to bude potrebno", kazao je Puača u najavi prosvjeda. Policija je osiguravala sve objekte za koje je procijenjeno da bi mogli biti ugroženi, posebno diplomatsko-konzularna predstavništva, medijske kuće i državne institucije.

"Svi koji dođu na miting uživat će pravo slobodnog okupljanja", kazao je Puača, ali i naglasio da će se prema eventualnim provokacijama pripadnika ekstremno desničarskih skupina reagirati u skladu sa zakonom. B92 javio je da se očekivalo da iz unutrašnjosti Srbije u Beograd stigne oko 200 autobusa s Mladićevim pristašama, ali čini se da se ipak radilo o previše optimističnim najavama.

Pročitajte više