Više od 40 Palestinaca ranjeno u izraelskom napadu u Pojasu Gaze

Fotografija nije s mjesta događaja Ilustracija: EPA

NAJMANJE su četrdeset i dva Palestinca ranjena u izraelskoj vatri u Pojasu Gaze, u prosvjedima i okršajima duž granice, priopćilo je ministarstvo zdravstva u enklavi koju kontrolira Hamas.

Četiri člana medicinskog tima su među osobama ranjenim pedesetog petka prosvjeda koji su počeli prošle godine, rekao je glasnogovornik ministarstva Achraf al Qodra.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je oko 8400 Palestinaca, među kojima su neki bili nasilni, sudjelovalo u prosvjedima na više mjesta duž granice.

Neki prosvjednici su bacali eksplozivne naprave i kamenje na vojnike koji su stražarili uz ogradu na granici visokoj nekoliko metara, rekao je. Neki Palestinci su pokušali ući u Izrael, kazao je.

Vojnici su uzvratili po operativnoj proceduri koja je na snazi, rekao je glasnogovornik.

U godinu dana ubijeno više od 250 Palestinaca

Pojas Gaze, stiješnjen između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora, od ožujka 2018. poprište je tjednih prosvjeda duž granice koje većinom prati nasilje.

Od tada su najmanje 252 Palestinca ubijena u izraelskoj vatri, većina njih duž granice, a ostali u izraelskom bombardiranju kao odgovor na neprijateljske čine iz enklave kojom upravlja islamistički pokret Hamas.

Od tog nadnevka poginula su dvojica izraelskih vojnika.

Izraelska vojska ističe da samo brani svoju granicu i svoj teritorij. Optužuje Hamas da organizira prosvjede i da ih iskorištava za neprijateljsko djelovanje protiv Izraela.

Izrael i Hamas su triput ratovali od 2008. godine.

Pročitajte više