Više od 53 tisuće odluka Vrhovnog suda uskoro dostupno javnosti

VIŠE od 53.000 odluka koje je Vrhovni sud donio u posljednjih deset godina uskoro će biti dostupno javnosti putem web stranice tog suda.

Vrhovni sud predstavit će sutra novi sustav objavljivanja sudske prakse putem Interneta. Taj, kako kažu u Vrhovnom sudu, daljnji korak u tehnološkom otvaranju sudske prakse javnosti, olakšat će pristup sudskim odlukama građanima i pravnim stručnjacima.

Na postojećoj web stranici Vrhovnog suda () bit će dostupno 53.119 odluka donesenih od 1993. Stranica će se stalno dopunjavati novim odlukama.

Neke odluke, zanimljive za javnost, i do sada su objavljivane na web stranici, a zainteresirani su ih mogli dobiti na uvid.

Novi sustav objavljivanja sudske prakse pripremljen je u sklopu projekta "Obnova 1999. - sudstvo i pravni fakulteti" uz financijsku potporu Europske unije i stručnu suradnju nizozemskog Asser instituta.

Radi zaštite privatnosti osoba koje sudjeluju u sudskom postupku u tijeku je postupak uklanjanja imena stranaka i drugih osobnih podataka iz sudskih presuda. Do sada je tako obrađeno više do pola odluka koje će biti objavljene, a kada taj postupak bude dovršene i nakon probnog rada web stranice unutar Vrhovnog suda omogućit će se njihova popuna dostupnost javnosti.

Vrhovni sud i dalje će nastaviti dosadašnju tradiciju objavljivanja sudske prakse u pisanom obliku u Zbornika odluka koji će također biti dostupan na Internetu.

Pročitajte više