Višnja Ljubičić ponovno izabrana za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

VIŠNJU Ljubičić, koja je proteklih osam godina obnašala dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, sabor je u četvrtak imenovao na još jedan osmogodišnji mandat.

Za reizbor glasalo 92 zastupnika, šest ih je bilo suzdržano

Za njezin reizbor glasovala je većina zastupnika -  92 ih je bilo"'za", šest suzdržanih. 

Na čelo neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, sabor je Višnju Ljubičić, diplomiranu pravnicu, prvi put imenovao 28. listopada 2011. godine.

Prije toga, punih deset godina bila je  savjetnica/načelnica odjela u Vladinu Uredu za ljudska prava. 

Od 1993-2001. godine bila je savjetnica/šefica odjela i pročelnica Ureda tajnika Ministarstva obrane, a od 1990-1993. godine pravna savjetnica u trgovačkom poduzeću - stranom predstavništvu u  Zagrebu. 

Radnu karijeru počela je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova djeluje samostalno i neovisno

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova djeluje neovisno i samostalno, prati provođenje zakona i propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova i najmanje jednom godišnje o tome izvješćuje Hrvatski sabor.

U opisu poslova joj je i da razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca. Pravobraniteljici se svatko može obratiti zbog povreda zakona bez obzira je li neposredno oštećen.

Sabor potvrdio i promjene u sastavu nekoliko odbora

Sabor je potvrdio promjene u sastavima nekoliko svojih odbora, za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova izabrao je Sabinu Glasovac (SDP), za članicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Milanku Opačić, a Vlahu Orepića za člana Odbora za unutarnju politiku. 

 

Pročitajte više