Split vrvi turistima. Nisu svi zadovoljni cijenama. "Čašu vina ćete skupo platiti"

Foto: Index

VISOKIH temperatura zabilježenih u travnju ne bi se posramio ni srpanj, a ljetno vrijeme u Splitu iskoristili su i turisti, kojih je nakon uskršnjeg vikenda sve veći broj u gradu pod Marjanom. U ožujku je grad posjetilo oko 30 tisuća domaćih i stranih turista, koji su ostvarili preko 70 tisuća noćenja. 

Prema brojkama Turističke zajednice, u travnju je prošle godine grad Split posjetilo preko 50 tisuća turista. Sudeći prema broju posjetitelja na splitskim ulicama, ova bi predsezona mogla oboriti rekorde. Prošlu godinu pratile su veće cijene usluge, hrane, pića pa i smještaja, a u posljednje tri godine iznajmljivači su cijene podignuli u prosjeku za 20%. 

Meksikanac: Sve izgleda kao u starom filmu

Prošetali smo starom gradskom jezgrom i razgovarali s turistima o tome kako su izabrali destinaciju za odmor, zašto su se na to odlučili u travnju, kakve su cijene očekivali i je li im Split skup grad za odmor. O tome smo razgovarali s gostima iz Škotske, Engleske, Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Amerike i Meksika.

 

 

Osim sunca, mora i plaža, kažu kako su ih u Splitu ponajviše oduševile gradska jezgra i Riva. Meksikanac Arthur je u Split stigao upravo kako bi istražio povijesni dio grada, nakon čega će, kaže, svoj put nastaviti prema Rimu. Putuje sam, a grad ga je, priča nam, vratio u prošlost. 

"Ovdje je jako lijepo i puno drugačije nego u mojoj državi. Kad sam stigao i prvi put ugledao arhitekturu građevina, oduševio sam se. Sve izgleda kao u starom filmu. Imam osjećaj da sam u nekom drugom vremenu”, kazao je Arthur te dodao kako se Split i Mexico City jako razlikuju kada su u pitanju cijene. 

"Ovdje su neke stvari puno skuplje nego kod nas, ali onda sam shvatio kako su i neke druge puno jeftinije. Ne znam, vjerojatno bih rekao da to onda dođe na isto kada sve zbrojimo i oduzmemo. Smještaj u hotelu je puno skuplji nego kod nas, dok je hrana ovdje jeftinija, a piće, posebice alkohol, rekao bih da jednako košta.”

Amerikanke Chandler i Brianna upoznale su se upravo u Splitu, gdje su odlučile zajedno nastaviti putovanje. Chandler kaže da je cijeli grad prekrasan, a najviše su je iznenadile stara gradska jezgra i Dioklecijanova palača. "Predivno je, ljudi su jako gostoljubivi i usluga u restoranima je na visokoj razini. No, iskreno, očekivala sam da će cijene hrane i pića ipak biti nešto manje jer ovdje sezona još nije počela."

S njom se nije složila Brianna, koja je prošlo ljeto posjetila Italiju, gdje su, kako kaže, puno veće cijene u restoranima nego u Hrvatskoj. "Vaša kuhinja mi je puno ljepša od talijanske, moram priznati, naljutili se oni ili ne. U Splitu sam probala najukusniju pizzu na svijetu", s osmijehom nam priča Brianna.

Njemica: Čašu dobrog vina ćete skupo platiti

Bračni par iz Njemačke složio se kako su cijene ipak malo veće nego što su oni pretpostavljali. Na putovanje u travnju su se odlučili kako bi izbjegli velike gužve u sezoni, ali i zbog jeftinije ponude. Bar su joj se, kaže Sibila, nadali. 

"Grad je jako lijep. Iznenadile su nas visoke temperature, kod nas nije ovako toplo u travnju. Baš smo imali sreće, bar što se tiče vremena. Kada su cijene u pitanju, alkohol je ovdje jako skup, čašu dobrog vina ćete skupo platiti, ali ni druge stvari nisu jeftinije. Nadali smo se manjim cijenama jer još uvijek nije sezona”, požalila nam se Sibila. 

Sibila iz Njemačke

Alamy iz Nizozemske je s prijateljicom stigla prije dva dana i kazala kako još uvijek nije uspjela razgledati veliki dio. No, za sada joj se sve sviđa, uključujući cijene, koje za nju nisu visoke. 

"Stari dio grada je predivan i sve mi se jako sviđa. Kada su u pitanju cijene, rekla bih da je sve slično našim standardima. Hrana je ukusna i drugačija nego kod nas. Prvi put sam ovdje i voljela bih se vratiti u Hrvatsku. Za Split će mi biti dovoljno pet dana, ali imate toliko prekrasnih mjesta, šteta se ne vratiti ponovo u Hrvatsku”, kazala je. 

Cijene u Splitu podijelile turiste 

U razgovoru s ugostiteljskim djelatnicima saznali smo kako im za sada najčešće dolazi starija populacija, a tu i tamo se, kažu, pojavi mlađe društvo. Na cijene se, kako nam oni kažu, ne žale, a najbolju napojnicu ostavljaju gosti s kruzera, koji su ovih dana preplavili grad. 

Jedan od njih je i James iz Škotske koji se, kaže, najviše iznenadio zbog uslužnosti i gostoljubivosti konobara. Iako su tek krenuli u obilazak, kazao je kako ih je izgled Rive iznenadio. 

"Moram priznati da je puno ljepše nego na slikama, a Split ima jako lijepe fotografije svog mjesta. Vidjeli smo da imate i prelijepe zalaske sunca. Vrijeme nas je poslužilo i nadamo se da ćemo uhvatiti lijep zalazak”, rekao je James, a na pitanje o cijenama malo se iznenadio. 

"Ne, nikako, zapravo je sve poprilično jeftino kada usporedimo. Posebice pekare, kod nas se ne može kupiti ukusan i jeftin fast food. I to sam baš sa suprugom komentirao nakon što smo se prošetali i pogledali jelovnik. Cijene u restoranima su također dobre s obzirom na to da smo u centru grada.”

Švicarac: Umjesto dugih rukava, nosimo ljetnu robu

Cijene hrane, pića, smještaja ili suvenira, pričaju nam turisti, ovise o mjestu na kojem traže te usluge. Split je još uvijek, kako kažu, dostupna destinacija za većinu turista, no za neke je prestao biti mjesto jeftinog ljetovanja.

Lena i Noa stigli su iz Švicarske i nakon tri dana spremni su vratiti se doma i obući ponovo zimsku robu, što im, kažu, jako teško pada. 

Lena iz Švicarske

"Nismo znali da će ovdje biti ovako toplo. Vrijeme nas je poslužilo, predivno je, kao da je već ljeto. Umjesto dugih rukava, nosimo ljetnu robu. Čak nam je taksist preporučio da odemo na plažu Kašjuni i kupali smo se. Ali najviše smo vremena iskoristili na razgledavanje grada jer nas oboje jako zanima povijest, zbog toga smo došli u Split. 

Voljeli bi da smo mogli ostati duže od tri dana. Hrana je jako ukusna, najviše su nam se svidjeli riblji specijaliteti. Samo morate paziti na cijene. Nije previše skupo, ali neki su restorani skuplji od drugih. Zato smo pronašli mjesta koja više odgovaraju našem budžetu”, rekao je Noa. 

Djevojke iz Engleske složile su se s mladim Švicarcima po pitanju cijena, a u Split su došli zbog dobre zabave. 

"Ovo je naš zadnji dan u Splitu, tu smo provele sedam nezaboravnih dana. Jako smo se zabavile, zbog toga smo stigli ovdje. Sviđa nam se vaša muzika i način na koji se zabavljate. Imate najbolje klubove i pubove, a hrana u pekari je nevjerojatno ukusna”, kazala je Anais, koja se u kolovozu planira vratiti u Hrvatsku s obitelji kako bi posjetili Hvar. 

Pročitajte više