Visoki predstavnik Inzko bi mogao smijeniti Dodika. Dodik poručuje: "Neka proba"

Foto: EPA

PREDSJEDAVATELJ Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Tirani kako ni on ni vlasti u entitetu Republici Srpskoj ne bi priznali odluku o smjeni srpskih dužnosnika, uključujući i njega osobno, koju bi eventualno donio visoki međunarodni predstavnik, koji na temelju ovlasti što mu ih je dalo Vijeće za provedbu mira (PIC) takvu odluku još uvijek formalno može donijeti.

Nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a kojim je kritizirao srpske vlasti zbog secesionističkih prijetnji, krenule su rasprave o tome kako bi se na udaru tzv. bonskih ovlasti mogao naći čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik. On je pak odbacio takvu mogućnost.

"Ja ne podržavam bilo čiju smjenu i u Republici Srpskoj ta praksa neće proći", rekao je Dodik za Radioteleviziju Republike Srpske. Pojasnio je kako takva odluka ne može formalno zaživjeti a da ne bude objavljena u službenom glasilu toga entiteta.

"Neka proba"

"Da bi netko bio smijenjen, mora se objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske da je Milorad Dodik ili netko smijenjen. A što ako mi ne objavimo tu vrstu priče, što je onda donio?" rekao je Dodik.

Dodao je kako su Inzku još prije deset godina jasno poručili da "ne smije ništa uraditi". "Neka proba", poručio je Dodik.

Pročitajte više