vjernici se s riječke delte razišli pjevajući

Razišli su se vjernici i hodočasnici s riječke Delte, gdje su danas pribivali središnjem duhovskom misnom slavlju posvećenom obitelji, koje je predvodio Sveti Otac u sklopu trećeg pohoda Hrvatskoj. L

Oni se okupljaju u manje skupine po riječkim ulicama i pjevaju vjerske i domoljubne pjesme.

Na misnom slavlju pribivalo je više od 100 tisuća vjernika i hodočasnika, pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, Italije, Poljske, Mađarske i Slovenije.

Nosili su brojne transparente, među kojima s natpisima "Ljubi i kaži to svojim životom"; "U tebe se Gospodine uzdam" i druge, a mnogi su odjeveni u majice na kojima su ispisane brojne poruke i pozdravi Svetome Ocu.

Riječani, među kojima i nekoliko stotina invalida i bolesnika, jednodušno ocjenjuju da današnji dan ima jedinstveni značaj te da je Papin pohod Hrvatskoj i njegov petodnevni boravak u Rijeci jedan od najznačajnijih događaja toga Grada.

Radi zdravstvene zaštite hodočasnika na određenim mjestima u gradu i okolici bila su smještena 22 zdravstvena tima i desetak mobilnih timova, od kojih sedam u najužem središtu grada.

Iako je temperatura u Rijeci u dostigla 30 Celzijusovih stupnjeva, a tlak 1015 pascala, po riječima voditeljice sanitetske službe Asje Valković, većih posljedica nije bilo.

Do 12,30 sati bilo je oko 180 intervencija zdravstvene službe, uglavnom zbog niskog i povišenog tlaka, tegoba šećernih bolesnika i sunčanice.

Pet osoba primljeno je u riječki KBC, ali niti jedna od njih nije u životnoj opasnosti, rekla je Valković.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić rekla je da nije bilo nikakvih izgreda i da je sve prošlo prema planu i očekivanjima.

Pročitajte više